Márki-Zay közzétette családtagjainak vagyonnyilatkozatait, illetve a kampányon belüli költéseit

Márki-Zay közzétette családtagjainak vagyonnyilatkozatait, illetve a kampányon belüli költéseit

Mint minden évben, Márki-Zay Péter idén is közzétette nemcsak a saját, de családtagjai vagyonnyilatkozatait is, ezúttal kiegészítve a vele egy háztartásban élő öt gyermekének, illetve azon két lányának és házastársuk vagyonnyilatkozataival, akik férjhez mentek.

Remélem az átláthatóság példája ragadós lesz és egy új politikai kultúrát honosítunk meg hazánkban az átláthatóság és őszinteség kultúráját, amiben nem a politikusok gazdagodnak, hanem az ország

- írja az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje Facebook-bejegyzésében. A vagyonnyilatkozatok mellett a kampányszámlájának forgalmát is közzétette.

Az országgyűlési képviselőknek január 31. éjfélig kellett leadniuk vagyonnyilatkozataikat. Ebből többek között kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek továbbra sincs megtakarítása. Az egyetlen változás tavalyhoz képest az volt, hogy a nejével közösen 2002-ben felvett hitel 882 110 forintnyi tartozása végleg eltűnt, azaz valószínűleg 20 év után kifizették a teljes adósságot, miközben a kormányfő nevén változatlanul két ingatlan szerepelt.

De az is kiderült, hogy Márki-Zay Péter továbbra sem rendelkezik saját autóval, ahogy nagyobb összegű megtakarítással sem. Helyette viszont 2300 kötetes könyvtárat gyűjtött össze, és 3240 darabos érmegyűjteményt is feltüntetett a 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi ház mellett, aminek fele részében tulajdonos.

A közismerten vagyonos képviselőknek, valamint azon honatyáknak vagyonbevallását, akik – Kabos Gyulát idézve – „olyan szegények, hogy hozzájuk képest a templom egere villatulajdonos a Rózsadombon”, ebben a cikkünkben szemléztük.

De nézzük milyen érdekességekre bukkanhatunk az ellenzéki mininszterelnök-jelölt által csütörtökön közzétett nyilatkozatokban. Röviden összefoglalva túl sok mindenre nem. Márki-Zay felesége a már fentebb említett közös ház mellet egy 55 négyzetméteres alapterületű társasházi lakást is feltüntet fele tulajdonaként, melynek értéke 11 millió forint, emelett egy 3,1 milliót érő Dacia márkájú gépjárművet és egy 150 ezerért vásárolt Volvót is birtokol. Márki-Zay Ferencnek 5 millió forintnyi megtakarítása van, Gáborné Márki-Zay Teodórának és Gábor Dávid férjének fele-fele arányban egy 103 négyzetméter alapterületű, 20 millió forintot érő lakóháza, mindkettejüknek valamivel több mint 11 milliós lakáshitele és utóbbinak ötszázezer forintnyi diákhitel tartozása. Emellett Miklai Attilának, Miklainé Márki-Zay Lillának a férje rendelkezik örökség címszó alatt 400 négyzetméter területnagyságú ingatlannal, valamint 448 ezer forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítással. 

Márki-Zay kampányszámlájának közzétett adatai szerint 49 millió 797 ezer forintot költött kampányra, és összesen 58 millió 764 ezer forint érkezett be adományként, a kettő külünbségét pedig a bankszámla nyitó és záró egyenlegének különbsége, vagyis 8 millió 969 ezer forint adja. Az ellenzéki jelölt weblapján tételesen is megnézhető mikor, mennyi felajánlás érkezett hozzá, illetve azt pontosan mikor, mire költötte el.