Bohózatot csinált Orbán Viktor a vagyonnyilatkozati rendszerből – a Jobbik szigorítana

Még a magánrepülőzést sem írta bele, pedig kötelező lett volna.

Bohózattá vált a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer Szilágyi György szerint. A Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, hogy ezért épp az az Orbán Viktor felel, aki gyakran hangoztatja, hogy a politikusi vagyonnyilatkozatok rendszere Magyarországon a legszigorúbb. Szilágyi György sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett: 

A miniszterelnök milliós nagyságrendű ajándékokat fogadott el, be is vallotta, azonban ezeket törvényi kötelezettsége ellenére sem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.
Azokról a luxus repülőutakról van szó, amelyekről még tavaly írt az Átlátszó. Orbán Viktor külföldi focimeccsekre ruccant ki magánrepülővel, a több millió forint összértékű utak egy részét kötélbarátjától, a közbeszerzéseken rendkívül sikeres Garancsi Istvántól kapta ajándékba. Pedig a törvény egyértelműen fogalmaz: a képviselői tiszteletdíja egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Orbán beismerte: 30 éve korrupt

Szilágyi György megpróbálta elmagyarázni Magyarország miniszterelnökének, hogy ha méregdrága ajándékokat fogad el olyan oligarcháktól, akik sok milliárdos állami megrendeléseket kapnak az ő kormányzása idején, az nem törvényes. Orbán Viktor ezt látványosan nem értette, viszont a válasz kerülgetése közben beismerő vallomást tett.

Szilágyi György szerint épp az ilyen, és ehhez hasonló esetek miatt kellene komolyabban szabályozni a vagyonnyilatkozati rendszert. Egyik első lépésként az egy háztartásban élő családtagokra is kiterjesztenék a bevallási kötelezettséget.

Második lépésként ezek valóságtartalmát vagyonosodási vizsgálat keretében ellenőrizné a NAV. A jobbikos politikus szerint ez kiterjedne a vizsgált személy tágabb környezetére. Így kiderülhetne például, ha egy képviselő nyugdíjas édesanyja több száz millió forintos cégeket szerez, de arra is magyarázattal szolgálhatna, ha egy kormánytag környezetében boldog-boldogtalan milliárdossá válik pár év alatt.

A politikus szerint az általuk sürgetett szigorítás részeként a vagyonnyilatkozatból kifelejtett több százezres mellékállásoknak, százmillióknak és a maguktól táguló lakásoknak is komolyabb következménye lenne.

Szilágyi György azt mondta, a Jobbik politikusai nemcsak saját, de a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá teszik évek óta, így történt ez idén is. Részsikernek tartja, hogy van már olyan párt, akik hasonlóan járnak el, ugyanakkor a Fidesz és a KDNP képviselői a mai napig nem hajlandók eleget tenni a felhívásuknak.