Vagyont termelő birodalmat épített Andy Vajna

A lap rámutatott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc (még Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működik) kaszinó után. A Világgazdaság által megkérdezett iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet.

Mindez önbevalláson alapul, a NAV ugyanis nem nagyon lát rá a játékgépekre, mivel az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, amely a működése során keletkező adatokat gyűjtené és rögzítené, másrészt szerveralapú összekötésről szó sincs. Az állam az online pénztárgépek világában a kaszinók esetében sötétben tapogatózik.

Vajna azzal is jól jár, hogy a koncessziós díj leírható a játékadóból az öt kaszinója után. A Világgazdaság szerint Vajnának összesen 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetni. A korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) pedig felváltotta a százalékos adózás, ami kevesebb, mint a havi félmillió forint – írta lap.

A Világgazdaság emlékeztetett rá, hogy a nyerőgépeket még 2012 őszén tiltották be nemzetbiztonsági okokból, majd meghívásos pályázatok helyett úgynevezett „megbízható játékszervezőknek” osztotta ki a koncessziókat a gazdasági és a fejlesztési tárca. A most elvárt és bizonytalan 6 milliárd forint játékadóbevétel amúgy a töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintos biztos állami bevételnek.