Vajon meddig égetik még a közpénzt a dél-budai szuperkórházra, amely talán soha nem épül meg?

Vajon meddig égetik még a közpénzt a dél-budai szuperkórházra, amely talán soha nem épül meg?

A felelős cég 2018 óta már 8 milliárd forintot költött el, miközben a kormány által áhított kórháznak nyoma sincs a környéken. Ellenben kormányközeli figurák továbbra is félmilliós fizetést kapnak a cég vezetésében.

A népmesék világába tartozna félmillió forint fizetés egy olyan vállalatnál, amelyik évek óta egy helyben toporog, és leginkább égeti a pénzt. Pedig van ilyen hely. Például a nem létező és talán soha föl nem épülő dél-budai szuperkórháznak a „projektcége” – írta meg a 24.hu. Itt keres havonta körülbelül félmillió forintot a Fidesz vezető parlamenti politikusának, Kocsis Máténak a felesége, vagy a kormánypárti Megafon Központ főnöke, egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. De 2021-ben bevették a csapatba Áder János ex-köztársasági elnök volt sajtófőnöknek, ma a Duna Médiaszolgáltató vezetését végző Altorjai Anitának lányát is – ami már a Klubrádióban derült ki.

A DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-ről van szó, amelyik

2018 óta már 8 milliárd forintot költött el, miközben a kórháznak nyoma sincs a környéken.

Azért nem történt egyetlen kapavágás sem, mert nincs rá pénz. Állami vállalatról van szó, s a piaci logika apró jele, hogy tavaly még 30 munkavállalója volt, a többséget azonban kirúgták. A leépítés azonban nem érintette a cég igazgatóságát és felügyelőbizottságát, rájuk égető szükség van.

Kocsis Máté neje bruttó havi 550 ezer, Kovács István Gergely 450 ezer, Altorjai leánya pedig 350 ezer forintot keres,

ő 2021-től tagja a felügyelőbizottságnak. Az első kettő az adófizetők jóvoltából 5 éve kapja az ez idő alatt fejenként több tízmilliót elérő bruttó fizetést, nyilván azóta ugrásra készen állnak arra, hátha egyszer tényleg meglódul az építkezés.

A tervezett kórház kilátásairól szólva az igazgatóság elnöke azt állította, hogy a munka nem áll meg, csak „máshová helyezik a fókuszt”, s hogy a kormánynak továbbra is eltökélt szándéka a kórház felépítése, azonban a körülmények miatt kénytelen átütemezni a projektet, amely így egy későbbi időpontban valósul meg. Takács Péter egészségügyi államtitkár viszont sokkal lemondóbban nyilatkozott, és azt sem tudta megmondani, valaha egyáltalán elkészül-e a kórház.

A Fidesz parlamenti frakciója nem hagyta annyiban a cikket, válaszolt rá, pedig Kocsis Máté jogász végzettségű, ügyvédi szakvizsgával rendelkező felesége nem tagja a képviselőcsoportnak. Leírták, hogy munkáját minden esetben hiánytalanul elvégezte, s nem felejtették el hozzátenni azt sem, hogy a magyar átlagbérnél szerényebben keres, csak havi nettó 326 ezer forintot. S hogy ne lógjon a levegőben, hogy akkor pontosan ki a ludas, a közlemény erre is kitér.

„A kórházépítésről ugyanis nem Márkus Szilvia dönt, még csak nem is az igazgatóság, hanem a kormány”

– írták. Ebből pedig az következik, hogy a különös fizetéseket is inkább az Orbán-kormányon kell számon kérni.

Az abszurd helyzetnek nyilván semmi köze az urambátyám világhoz, a munkaalapú gazdaságból lehet tisztán levezetni. Orbán Viktor kormányfő a Kossuthon nemrég azt mondta, hogy a gazdaság valójában az emberekről szól, „azért van, hogy az embereknek legyen miből megélniük. Ezért minden más szempontot, inflációt és növekedést is meghaladó általános szempont a munkahelyek ügye, hogy Magyarországon minden magyar dolgozhasson. Nekünk egy olyan gazdasági rendszer kell, inflációtól és növekedéstől függetlenül, egy olyan logikájú, egy olyan szerkezetű gazdaságra van szükségünk – ezt hívjuk egyébként munkaalapú gazdaságnak –, amikor minden magyar, aki dolgozni akar, az dolgozhat is” – fogalmazott a miniszterelnök.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)