Vajon miért jogi egyetemet javasol az igazságügyi miniszter a Telexnek, amikor akár válaszolhatna is?

Vajon miért jogi egyetemet javasol az igazságügyi miniszter a Telexnek, amikor akár válaszolhatna is?

Magyarországot a jogállamiságot illetően évek óta elmarasztalják nemzetközi szervezetek. Szerencse, hogy egyik sem készített még „objektív és pártatlan elemzést”, különben az derülne ki, hogy az újságírók okkal kérdezősködnek, és Varga Judit, valamint az általa vezetett tárca értékeli helytelenül a helyzetet.

A demokrácia egyik fontos intézményénél, a Nemzeti Választási Iroda 10 éves évfordulóján tartott ünnepségen állt a Telex kamerája elé Varga Judit igazságügyi miniszter. A riporter a Schadl-Völner-ügy történéseiről kérdezte. A beszélgetés végén a miniszter kissé arrogánsan ezt mondta az újságírónak. „Mivel a Telex annyira érdeklődik erről a büntetőeljárásról, azt javaslom, hogy egy jogi egyetemet végezzenek el. Nagyon szép szakma, gyönyörű hivatás, lehet bíróvá, ügyésszé, védővé, jogtanácsossá válni, és akkor van szerepük egy ilyen büntetőügyben. De szerintem ezt bízzuk a független magyar igazságszolgáltatásra, hogy minden nyilatkozatot, minden bizonyítékot a maguk helyén ők értékeljenek.”

A Telex kérdései nem konkrét jogszabályokra vonatkoztak, hanem e büntetőügy olyan vonatkozásaira, amelyek a hazai jogállamiság állapotáról is árulkodnak. A független sajtó érdeklődése pedig nem tekinthető indokolatlannak, hiszen a miniszter gondos gazdája egyebek között végrehajtási területnek is, a már vádlott Völner Pál pedig a helyettese volt, az olvasók/választók meg tudni szeretnék, mi zajlik az országban. Nem bonyolult.

A miniszter a Telexet kioktató és a lényeget kikerülő válasza ellenére nyilván pontosan értette az újságíró érdeklődésének a célját. Ez abból a párbeszédből is látszik, ami egy másik esetben, más témáról, Vajda Zoltán képviselő és az igazságügyi kormányzat között zajlott a parlamentben. Varga Judittól arra a kérdésre várt választ az ellenzéki politikus, hogy az ő jogértelmezése szerint végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket, ami a kormánypárti tv2 csatornának Juhász Péter esetében hónapok óta nem sikerül. Répássy Róbert, a tárca államtitkára válaszában a kérdést először hasonlóan intézte el, mint a miniszter a Telexszel. Azzal bökött oda Vajdának, hogy a kérdés elszomorítja, mert ez számára azt jelenti, hogy „vannak olyan országgyűlési képviselők, akik hangoztatják, hogy nem ismerik el Magyarország Alaptörvényét, bár arra esküt tettek.” A válasza egyébként igen volt, azaz a jogerős bírósági ítéletet szerinte is végre kell hajtani, ennek elmaradása esetén a jogosult bírósági végrehajtást kérhet. Majd hozzátette, hogy ez a bíróság és nem a kormány hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor a jogi-technikai részleteken túl arról is biztosította az ellenzéki képviselőt, hogy a kormány és az igazságügyi miniszter mindent megtett és a jövőben is mindent meg fog tenni Magyarország alkotmányos identitásának védelme érdekében, s hogy „Varga Judit és az általa vezetett tárca is csak azon dolgozik, hogy minden objektív, pártatlan elemzés arra a következtetésre jusson, hogy Magyarországon az Európai Unió alapvető értékeit tiszteletben tartják, és érvényesül a jogállamiság elve.”

A jó hír tehát az, hogy az Európai Unió alapvető értékeinek tiszteletben tartása és a jogállamiság érvényesülésének elve mindenkinek fontos, aminek persze tükröződnie kell a Schadl-Völner-ügyben, illetve a tv2 esetében is.

Csakhogy utóbbi esetében Juhász Péter például nem kap jogorvoslatot. Az Együtt volt elnöke szerint a TV2 vezetése „hülyének nézi” a bíróságot, a tévénézőket és őt, amikor csupán rövid és gyorsan elhadart, saját készítésű zavaros közleményekkel és nem a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete által elvárt alapos szöveggel biztosít elégtételt a politikusról közölt 16 súlyos hazugságért. A volt ellenzéki politikus a Media1.hu-nak azt mondta, a bíróságoknak képesnek kell lenniük kikényszeríteniük az ítéleteiket, és azon országokban, ahol ez nem teljesül, ott már nem lehet a jogállamiságról beszélni, ezért ha a TV2 nem hajlandó végre a Fővárosi Ítélőtábla ítéletének megfelelő módon beolvasni a szöveget és a bíróság továbbra is kudarcot vall, és a kiszabható maximális, 500 ezer forintos végrehajtási bírságokkal nem tudja teljesítésre kényszeríteni a televíziót, Juhász idővel kész akár a Strasbourgi Európai Jogok Európai Bíróságára is elvinni az ügyet, amiért Magyarország jogrendszere lehetővé teszi a bírósági ítéletek figyelmen kívül hagyását.

Magyarországot a jogállamiságot illetően évek óta elmarasztalják nemzetközi szervezetek. Szerencse, hogy egyik sem készített még „objektív és pártatlan elemzést”, különben az derülne ki, hogy az újságírók okkal kérdezősködnek, és Varga Judit, valamint az általa vezetett tárca értékeli helytelenül a helyzetet.

(Címlapkép: MTI)