Az Egyesült Államokban még idén beolthatnak 20 millió embert koronavírus ellen

Az Egyesült Államokban még idén beolthatnak 20 millió embert koronavírus ellen

A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának egyesült államokbeli jóváhagyása után az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) azonnal megkezdené az oltási kampányt az országban, és még idén mintegy 20 millió amerikait oltanának be  - jelentette ki újságíróknak pénteken az FDA vezetője.

Noha Stephen Hahn nem mondta, mennyi ideig tart az engedélyeztetés, de szakértők nem zárják ki, hogy az eljárás december 10-ig befejeződik.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Hahn hozzátette,

elsőként szeretné beoltatni magát a családjával együtt.

Több szövetségi tisztviselő szerint az engedélyeztetési kérelmet az egészségügyi hatóságok december 10-ig jóváhagyják.

Hahn kiemelte, egyelőre nem beszélt Joe Biden leendő amerikai elnökkel az ügyben, a vakcinaadagok szétosztása pedig az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumának a hatásköre.

Az Egyesült Államokat mindazonáltal megelőzte az Egyesült Királyság, London ugyanis a héten a világ első országaként hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására, mégpedig éppen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által gyártott vakcinára.

A Covid-19 az Egyesült Államokban eddig több mint 276 ezer halálos áldozatot követelt, és a következő elnök legfontosabb feladata mindenképpen az ellene való küzdelem, valamint a járvány miatt meggyengült gazdaság újraindítása lesz.