Vaklárma volt a bombariadó a francia gépen

Téves riasztásnak bizonyult a pokolgépgyanú az Air France légitársaság járatán. 

A Boeing 777-es típusú repülőgép Mauritiusról szállt fel és Párizsba tartott, amikor a kenyai Mombasában kényszerleszállást hajtott végre, mert a mosdóban egy gyanús, pokolgépnek látszó tárgyat találtak. A mombasai repülőtér korábban a Facebook közösségi portálon egy olyan közleményt tett közzé, amelyben azt írták, hogy a kenyai biztonsági szolgálat meghiúsított egy robbantást az Air France gépén.
 
A tárgy 
"nem tartalmazott robbanószerkezetet" 
- jelentette be Párizsban egy sajtóértekezlet keretében Frédéric Gagey, a légitársaság vezérigazgatója. A szerkezet kartonpapírból készült és egy háztartási időzítő volt hozzáerősítve.
 
Az Air France-vezér kijelentette, hogy felszállás előtt biztonsági ellenőrzést hajtottak végre a repülőgép mosdójában. Tagadta, hogy bármilyen hiányosság lenne a biztonsági intézkedésekben. Az utasok is átesnek ellenőrzésen a felszállás előtt, néha kétszer is - tette hozzá
 
Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó kenyai rendőrségi forrás közlése szerint hat utast hallgattak ki az esettel összefüggésben. Egyikük volt az, aki a gyanús csomagra felhívta a személyzet figyelmét.
 
Egy utas elmondása szerint a repülőgép menet közben nagyon lassan ereszkedni kezdett, ebből sejtették, hogy valami nincs rendben, de a valódi okról csak a leszállást követően értesültek. A személyzetnek sikerült megelőznie, hogy pánik alakuljon ki. "A személyzet egyszerűen csodálatos volt. Mindenki nyugodt maradt. Nem tudtuk, hogy mi történik" - ecsetelte az utas az AP hírügynökségnek. "Bekapcsoltuk a biztonsági öveket a mombasai leszálláshoz, mert azt gondoltuk, hogy valamilyen technikai probléma akadt, de igazából nem technikai volt. A mosdóban volt valami (...). Bomba lehetett" - mondta.
 
A november 13-i, 130 ember halálát okozó párizsi terrortámadások óta Franciaország fokozott biztonsági készültségben van. Az Indiai-óceánban fekvő Mauritius szigete népszerű a francia turisták körében
 
November óta ez már a harmadik alkalom volt, hogy bombafenyegetés miatt leszállni kényszerült egy Air France-gép. November 18-án a társaság egy Los Angeles-i és egy washingtoni járata kapott fenyegetést, egyik alkalommal sem találtak semmit.