Valami elindult: könnyítést kaphat az elektromos cigi

A parlament honlapján olvasható, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett, zárószavazást előkészítő módosító javaslat a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos törvényt módosíthatná úgy, hogy

az elektromos cigaretták a módosított hatású termékek kategóriájába kerülnének, így pedig könnyített értékesítési feltételek vonatkozhatnának rá.

Ez azt is jelentheti, hogy végső soron, egy „különös jogszabályi rendelkezés” után akár kikerülhetnek a dohányboltok monopóliuma alól, és ismét árusíthatók lehetnek olyan szaküzletekben, ahol a fogyasztók szélesebb körű tájékoztatást kaphatnak az általuk vásárolni kívánt termékek jellemzőiről.

A javaslat kapcsán Szávay István jobbikos parlamenti képviselő is közzé tett egy Facebook-bejegyzést, melyben azt írja, az általa is szorgalmazott változtatások alapján az elektromos cigaretták kikerülhetnek a dohánytermékek kategóriájából, így

annak fogyasztója elve nem is számítana dohányosnak.

Másrészt a módosítás megteremtheti a lehetőséget arra, hogy megszűnjön a trafikmonopólium, írja a jobboldali ellenzéki párt politikusa:

A május óta hatályos szabályozás szerint tilos elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és ötméteres körzetükben. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Ezeket a termékeket csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni, és ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.