Valódi, igazi rezsicsökkentést akar a Jobbik

Az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának öt százalékra csökkentésével.

A Jobbik a Tej Terméktanács elnökének és más szakmaközi szervezetek javaslatához csatlakozva szorgalmazza a fogyasztói tej áfatartalmának 5 százalékra csökkentését. Mivel a tejtermékek fogyasztásának a felét teszi ki a fogyasztói tej, a Jobbik továbbmenne e tekintetben: a párt a leginkább szegénysorban élő emberek megsegítése érdekében

az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentené

- mondta Z. Kárpát Dániel pénteki sajtótájékoztatóján.

Megvizsgáltuk a legnehezebb sorban élők fogyasztási kosarát, alapvető fogyasztási cikkeit, így első körben a zöldség-gyümölcs és a hús áfájának öt százalékra csökkentése lenne az első lépés - tette hozzá.

Második lépésként ezt kiegészítenénk azzal, hogy a gyermekneveléshez szükséges termékek áfatartalmát is lecsökkentenénk öt százalékra. Látható, hogy ma, aki gyermeket nevel, az tulajdonképpen luxusadóztatásnak van alávetve, ez egy fenntarthatatlan állapot - vélte.

A politikus szerint hazánk legnagyobb problémája ugyanis a tragikus népességfogyás. A fogyás megállítása, esetleg a gyarapodás elindítása lehet az a legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzés, amely mögül egyetlen egy párt sem hátrálhat ki.

Ha a magyar családok azt érzik, hogy kiszámítható árszínvonal mellett  tudják biztosítani legalább az alapvető cikkeket a gyermekeik számára, adott esetben is csak pár ezrelékkel több gyermeket vállalnak, akkor Magyarország elképesztő - idézőjeles értelemben vett - haszonra tesz szert - mondta.

Z. Kárpát Dániel szerint igazi, valódi rezsicsökkentést jelentene ez. Emlékeztetett: az úgynevezett rezsicsökkentés harmada/fele elmegy arra, hogy a magyarországi közművek "veszteségeit" a magyar költségvetésből kipótolják, ily módon a húsz százalékos világpiaci árcsökkenés sem érvényesült a magyar árakban, tehát valódi rezsicsökkentésről nem beszélhetünk.

Emellett elmaradt azok tételes elszámoltatása is, akiket a Jobbik a vádlottak padjára szeretne ültetni. Jelesül azok a szocialista kormányzati szereplők és vezetők a teljes magyar energetikai szektor dobra veréséért - utalt a szocialista éra privatizációs hullámára Z. Kárpát Dániel.
 
A jobbikos politikust kérdezték arról, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a csődeljárás alatt lévő Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és az ugyancsak csődeljárás alatt lévő ETO Park Korlátolt Felelősségű Társaságot. Úgy reagált: az átminősítés lehetőséget ad az áron aluli értékesítésre, ugyanakkor ezek összértéke rendes piaci körülmények között sem lenne elég, hogy fedezze a károkat.