Válogatás nélkül rúgna ki 150 ezer közalkalmazottat a kormány?

Egyelőre úgy tűnik, hogy ötletszerűen rúgnák ki az embereket.

A létszám már megvan, de a kormány továbbra sem adott magyarázatot arra, hogy milyen módon, és milyen ágazatokból, mért éppen ennyi embert szeretnének elküldeni, továbbá arra sem, hogy ez milyen hatékonyságjavulást eredményezne – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Hozzátette: a 150 ezer embert válogatás nélkül akarják az utcára tenni, a Jobbik pedig ezt az átgondolatlan lépést a leghatározottabban elutasítja.

A radikális ellenzéki párt az olcsón működő, hatékony állam híve, álláspontjuk szerint az állami kiadások fedezetét alapvetően a versenyszférában dolgozók adóbevételeiből kellene megteremteni. A politikus szerint szélesíteni kellene az E-közigazgatás lehetőségeit, olcsóbbá, hatékonyabbá, a polgárok és a vállalkozások számára kényelmesebbé kellene tenni az állam működését.

Volner János úgy látja: amihez eddig hozzányúlt a közszférában a Fidesz, az teljesen sikertelen volt, nem csökkentette, hanem növelte a bürokráciát. A különböző átalakításokkal csak az adófizetőket és a közszférában dolgozókat terhelte. Példaként említette a kórházak és iskolák központosított üzemeltetését. Ezek az átalakítások álláspontja szerint csak a bürokráciát növelték, bevezetésük óta lassabban, drágábban és ésszerűtlenebbül megy az ügyintézés. Mindezek pedig bizonyítják, hogy a Fidesznek nincs életképes koncepciója arra, hogy mit kezdjen a közszférával.