Valósággal kettészakítja Ausztriát a holnapi elnökválasztás

Ugyanakkor az alpesi bukik szerint a radikális jelöltnek áll a zászló.

A szakértők szerint a vasárnapi voksolás nem csupán a két jelöltről szól, hanem arról, milyen irányba haladjon tovább Ausztria: a globalizáció és az európai integráció, vagy a nemzetállamiság erősítése felé?

A csaknem egy éve tartó kampány és a két, teljesen különböző programmal induló jelölt egyértelműen a társadalom szétszakadásához vezetett.

December 4-én a szavazók a szélsőjobboldalinak és "populistának" (a legújabb nyugati politikai trendekben a demagógia és szélsőségesség szinonimája - a szerk.) titulált Osztrák Szabadságpárt Párt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de valójában szinte a teljes mainstream osztrák politika által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat.

A májusi fordulóban Van der Bellen szoros küzdelemben 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. A mostani felmérések szerint vasárnap is szoros küzdelem várható.

Pokolian szoros verseny az osztrák elnökválasztáson

December 4-én a szavazók az Osztrák Szabadságpárt Párt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat. A Unique Research közvélemény-kutató két hete közzétett adati szerint Hofer 49, míg Van der Bellen 51 százalékon áll.

Össze-vissza frontvonalak, de azért szépen látszik, mi a pálya

A mainstream jobboldalt igencsak megosztotta a jelöltek személye: Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke egy újságnak nyilatkozva Van der Bellen mellett tette le a garast, akárcsak Sophie Karmasin családügyi miniszter és több néppárti politikus.

Reinhold Lopatka, a párt frakcióvezetője azonban úgy nyilatkozott: számára Norbert Hofer "a jobb" jelölt, amiért meg is kapta a magáét a pártvezetéstől.

Alexander Van der Bellent gyakorlatilag a teljes baloldal és a politikai paletta jobb felének jelentős hányada is támogatja, köztük jeles közéleti személyiségek és volt diplomaták.

Több ausztriai egyetemi tanár viszont Norbert Hofer támogatására indított független kezdeményezést október végén. Indoklásuk szerint Hofer ismeri a települések, a különböző nemzedékek és a gazdaság problémáit, és elkötelezett Ausztria iránt.

A közéleti szereplők, sportolók is nyíltan kiálltak választott jelöltjük mellett: Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló, világrekorder bázisugró a 1,5 millió követőt számláló Facebook közösségi oldalán Hofer mellett állt ki.

Andreas Laun salzburgi segédpüspök a kath.net portálon tett bejegyzésében szintén Hofert méltatta.

Christoph Waltz Oscar-díjas osztrák színész és Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalverseny osztrák győztese pedig Van der Bellen mellett állt ki.

Érdekesség, hogy az alpesi bukmékerek szerint Hofer győzelme a valószínűbb: a Interwetten online fogadóoldal 1,6-os odds-szal kínálja az FPÖ-diadalt, míg Van der Bellen 2,3-mal szerepel náluk.