Van, ahol ilyen az elszámoltatás

Tizenhárom évi börtönbüntetésre ítélték az indiai-óceáni turistaparadicsom, a Maldív-szigetek korábbi elnökét.

Az egykori államfőt egy 2012-ben kiadott elnöki rendelete miatt ítélték el, amely egy magas rangú bíró őrizetbe vételét rendelte el. Emiatt hatalommal való visszaéléssel vádolják.
 
A volt Maldív-szigeteki elnök a tárgyalást követően arra szólította fel a híveit, hogy "legyenek bátrak és szálljanak szembe a diktatórikus erőkkel, ne féljenek attól, hogy őrizetbe veszik vagy hosszú időre bebörtönzik őket, hanem menjenek ki az utcára és tüntessenek".

Magára hagyták

Nasídnak mindazonáltal nem sok támogatója reagált a felhívásra, a politikusra kiszabott és az ellenzék által "nyilvánvalóan politikailag motiváltnak" minősített ítélet miatt mindössze néhányan vonultak utcára a fővárosban, ahol erős rendőri biztosítás mellett demonstráltak.
 
Az ellenzék mellett az Egyesült Államok és India, valamint nemzetközi jogvédő szervezetek is aggodalmuknak adtak hangot az ítélettel kapcsolatban. A Srí Lanka-i amerikai nagykövetség aggodalmát fejezte ki azon jelentések miatt, amelyek szerint az eljárás nem állt összhangban a Maldív-szigeteki joggal és az ország nemzetközi kötelezettségeivel, ugyanis nem biztosítottak a volt elnöknek megfelelő jogi képviseletet, illetve a bírák függetlensége is kérdéses volt.
 
Mohamed Nasíd 2012-ben azzal a váddal vetette őrizetbe Abdulla Mohamed büntető törvényszéki bírót, hogy a Maldív-szigeteket korábban harminc éven át irányító, az emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm elnök embere. A legfelsőbb bíróság és a főügyész hiába kérte az államfőtől a jogász szabadon bocsátását.
 
A hiábavaló kérés miatt háromhetes ellenzéki tüntetéssorozat kezdődött a szigetországban, amely a rendőrség zendüléséhez vezetett. A 2008-ban az első demokratikusan megválasztott elnökként hatalomra került Nasídnak 2012 februárjában az incidens miatt le kellett mondania a tisztségéről. A politikus akkor azt mondta, azért távozik a hatalomból, mert nem akar erőszakkal kormányozni. Egy nappal később pedig puccsnak minősítette az eseményeket. 2013-ban Nasíd indult az újabb elnökválasztáson, de eléggé vitatható körülmények között elvesztette azt Abdulla Jamínnal, Gajúm féltestvérével szemben.
 
Az 1192 korallszigetből álló, 280 ezer lakosú Maldív-szigetek legfőbb bevétele a luxusturizmusból származik, a mesés szigetcsoportot évente mintegy 600 ezer turista keresi fel. Nasíd korábban azzal keltett nemzetközi sajtóvisszhangot, hogy víz alatti kormányülést tartott. Az akcióval az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen veszélyt jelent országa számára a tengerszint folyamatos emelkedése.