Van olyan államtitkár, aki közel 300 milliót keresett tavaly

A jelek szerint meglehetősen jól jövedelmező a jelenlegi kabinetben miniszternek és államtitkárnak lenni. Volt, aki több száz millió forintot vallott be.

A blikk.hu készített összeállítást a kormány.hu portálra kötelezően feltöltött dokumentumokból.

A kabinetben kulcspozíciót betöltő, Lázár János bizalmasának számító Sonkodi Balázs vitte el a prímet. Ő csaknem 300 millió forintot kaszált 2014-ben. De nem nagyon kell szégyenkeznie a felsőoktatási államtitkárnak sem, Palkovics Lászlónak ugyanis 113 millió forint volt az összevont adóalapja.

A miniszterek lényegesebben szerényebbek voltak. Trócsányi László, igazságügyi miniszter vallott a legtöbb jövedelemről, 42 millió forintról. Orbán Viktor miniszterelnök a nagymenőkhöz képest meglehetősen hátul kullog a listán, hivatalosan tavaly mindösszesen 19,4 millió forint jövedelemre tett szert a nyilatkozata szerint. A miniszterelnöknek tehát a kormányfői fizetésén kívül nem volt más bevétele.

Pintér Sándor belügyminiszter 13,2 milliós fizetése mellett további 3,7 millió jövedelmet vallott be. Pogácsás Tibornak, a Belügyminisztérium államtitkárának adatlapján 7,3 millió forintos jövedelem szerepel, Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettesi beosztásában 14,8 millió forint után adózott. Tasnádi László, rendészeti államtitkárnak 10,8 millió forint jövedelme volt.