Van pénz a felújításra, de…

A lakásállomány elöregedett, az ingatlan tulajdonosok nem vagy csak a legszükségesebb esetekben nyúlnak hozzá otthonaikhoz.

Ráférne már egy alapos felújítás a családi házakra, ugyanis a válaszadók 56%-a legalább 10 éve nem végzett semmilyen felújítást az ingatlanán. 27% 5-10 éve végzett felújításokat, 18% pedig mindössze néhány éve.
 
„A CSOK mellett szükség lenne a meglévő lakásállomány felújításának nagyobb mértékű támogatására is, különösen az energiahatékonysági beruházások területén, mert az ösztönözi a felújítási kedvet. Ugyan július 1-én megnyílik a következő pályázat, de a szakértők szerint egy nap alatt el fog fogyni az óriási igény miatt” - Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
 
Pedig a válaszadók 33%-ának vannak a saját megtakarításai, melyből energiatakarékossági felújításokat tudnának végezni. 8% lakástakarékpénztári megtakarításból újítana fel, míg 9% saját megtakarításaival kombinálná a saját erejét.
 
A támogatásra már csak azért is nagy szükség lenne, mert a családi ház állomány elöregedett. A válaszadók 60%-ának negyven évnél régebben, 26%-nak 20-30 éve épült a háza. Mindössze a válaszadók 14%-ának épült az ezredforduló után az otthona.