Váratlanul Kijevbe utazott az amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Kijevbe utazott az amerikai védelmi miniszter

A Pentagon közölte, megerősíti az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt.

Minden előjel nélkül az ukrán fővárosba érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington "rendíthetetlen" támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország támadásával szemben.

Lloyd Austin "ma Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt"

- tolmácsolta a Pentagon közlését az MTI. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre.

"Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel" - írta a Pentagon vezetője az X közösségi hálózaton (a volt Twitteren). Austin az orosz-ukrán háború kapcsán azt is hozzátette:

látogatásával "fontos üzenetet" kíván küldeni, miszerint "az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát most és a jövőben is".

Ezenkívül egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán.

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten tartják videokonferencia formájában.

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.

(Címlapkép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) védelmi miniszterei éves találkozóján Jakartában 2023. november 16-án. MTI/EPA/Retuers pool/Willy Kurniawan)