Varga-Damm Andrea: jogszabályi alap nélkül vették át 140 vállalat felett az ellenőrzést

Varga-Damm Andrea: jogszabályi alap nélkül vették át 140 vállalat felett az ellenőrzést

Nincs olyan jogszabály, ami alapján a katonaság átvehette volna a 140 létfontosságúvá nyilvánított vállalat működését a honvédség – mondta Varga-Damm Andrea. A Jobbik országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívüli intézkedéseket az alaptörvény szerint kormányrendeletekkel lehet meghozni. 

A politikus szerint a vállalatok irányításának átvétele kormányhatározattal történt, amelyre nincs semmiféle joga a kormánynak, sem az alaptörény, sem a különleges jogrend alapján. Ugyanis az alaptörvényben szabályozott veszélyhelyzetet a katasztrófavédelmi törvény szabályozza és abban előírja hogy a kormánynak milyen kötelezettségei vannak, Orbán Viktor kizárólag ezen törvény rendelkezései alapján hozhatta volna meg rendelet útján az intézkedéseit. 

Varga-Damm Andrea szerint a katasztrófavédelmi törvény egyértelműen előírja, ha veszélyhelyzetet hírdet a kormány, akkor miniszteri biztost kell kineveznie. Ez nem történt meg, hanem Orbán Viktor "saját magának vindikálta" azt hogy ő fog irányítani. A 140 felügyelet alá vont vállalatot a jogszabályok szerint miniszteri biztosnak kelleni összefogni akit Varga Mihály államháztartási miniszter nevezhet ki. 

A magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy veszélyhelyzetben katonákat kell kivezényelni a gazdasági társaságokhoz.

A politikus ezért felszólította a kormányt, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései alapján járjon el, azaz ha szükséges bármely gazdálkodó szervezet tevékenysége ahhoz, hogy a járvány leküzdhető legyen, vagy hatósági határozattal rendeljenek el különböző feladatok teléjesítését vagy, ha súlyosodik a veszélyhelyzet, legfeljebb állami felügyelet alá vonhatja ezeket a válallatokat, Varga Mihály gazdasági miniszter útján. 

A kormány korábban az említett cégek működőképességének biztosítására hivatkozva hozta meg azt a határozatot, amely nyomán a katonaság a rendőrség és a katasztrófavédelem emberei ma reggel átvették az irányítást. A hivatalos tájékoztatás alapján nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát, és ezekről rendszeres jelentést tesznek a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak.

Ne maradj le❗️ ================================ Dr. Varga-Damm Andrea, a a Jobbik országgyűlési képviselője rendkívüli...

Posted by Jobbik Magyarországért Mozgalom on Friday, March 20, 2020

A 140 vállalat között van többek között az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a Mátrai Erőmű Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Pénzverő Zrt. a Pénzjegynyomda Zrt. a Budapesti Értéktőzsde Zrt. az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a Magyar Export-Import Bank Zrt. a MÁV Zrt. a GYSEV Zrt. a Volánbusz Zrt. a  Magyar Posta Zrt. a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. az “Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. az Auchan Magyarország Kft., valamint a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.

Verebes Károly