A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy hozzák haza az Európán kívül szolgáló magyar katonákat

A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy hozzák haza az Európán kívül szolgáló magyar katonákat

Sajtótájékoztatót tartott a Honvédelmi Minisztérium épülete előtt Stummer János és Varga-Damm Andrea, a Jobbik két országgyűlési képviselője. A politikusok arra kérték a kormányt, hogy a magyar katonák védelme érdekében, hozzák őket haza külföldről, amíg a koronavírus-járvány tart.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Stummer János elmondta, hogy pártja számára a nemzet biztonsága az első és ennek a nemzetnek fontos tagjai azok a magyar katonák is, akik most a Közel-Keleten teljesítenek szolgálatot.

„Ezek a bátor harcosok fantasztikus munkát végeztek az utóbbi években állomáshelyeiken, de most egy olyan ellenséggel találták szemben magukat, amellyel szemben minden fegyverük hatástalan”

- szögezte le Stummer, hozzátéve: azokban a közel-keleti országokban, mint Afganisztán vagy Irak, ahol több magyar katona is állomásozik, ott jelenleg a járvánnyal szemben a honvédeink is eszköztelenek, s védtelenek.

„A Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként arra kérem a kormányt, hogy legyenek előrelátóak, s készüljünk minden eshetőségre, hogy Magyarországon a törvényes rendet minden körülmények között biztosítani tudjuk.”

Hangsúlyozta: más államok már megtették ezt a lépést, és ezeknek a katonáknak most itthon van a helyük, itt lesz rájuk szükség.

Varga-Damm Andrea szerint az érintett, mintegy ezer katona hatvan százaléka hazavezényelhető, nem így a kint felépített infrastruktúra fenntartását, védelmét végzők, valamint azok, akik magasabb beosztásban dolgoznak nemzetközi szervezeteknél.

.

 

A jobbikos politikus szerint hazánk legfőbb diplomatái az elmúlt 10 évben a missziót teljesítő katonák voltak. Az ő áldásos munkájuk Magyarország tekintélyét növelték, ezért egy ilyen döntésben rendkívül körültekintőnek kell lenni.

A honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke ugyanakkor hozzátette, a következő hónapokban minden egészséges katonára, rendőrre, katasztrófavédelemben dolgozóra szükség van Magyarországon, a járvány megfékezése után pedig ismét elfoglalhatnák korábbi állomáshelyüket a hazavezényeltek.