Újabb lufi pukkant ki: a bankadó sem plusz teher, csak előrehozott befizetés

Újabb lufi pukkant ki: a bankadó sem plusz teher, csak előrehozott befizetés

Öt év alatt visszakapják.

A pénzintézeti szektor hozzájárulása a védekezéshez egy egyszeri befizetéssel fog megvalósulni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter mai tájékoztatóján. Ennek mértéke 0,19 százalék, így a költségvetésbe most 55 milliárd forint folyik be, ezt a bankoknak három részletben, június, szeptember és december hónap 10. napjáig kell befizetniük.

Ezzel párhuzamosan döntöttek arról is, benyújtják az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló szóló törvény módosítását benyújtják az Országgyűlésnek.

A pénzügyi tárca vezetője hozzátette:

a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, azaz tulajdonképpen egy egyszeri, előrehozott adóbefizetésről van szó.

(A kételkedők kedvéért: ez a rész az alábbi videóban 3:00-tól hallható.)

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke azt mondta, a magyar bankszektor ezzel együtt is stabilan tud működni, és néhány hónap múlva a gazdaság élénkítésében jelentős feladat fog rájuk hárulni.

 

Alfahír-kommentár

Ezek szerint a banki különadó semmiben nem különbözik attól a forrástól, ami – a kormánykommunikáció szerint – ez EU-tól „nem jön”. Ahogy a mostani banki különadónál, úgy az uniós források esetében is egy előrehozott költségvetési bevételről beszélünk, ami majd később csökkenti a büdzsé bevételeit.