Sokkoló várólisták: több tízezer beteg vár műtétre legalább 60 napja

Sokkoló várólisták: több tízezer beteg vár műtétre legalább 60 napja

Brutális adatokat közölt a NEAK a kórházi várólisták kapcsán. Több mint 30 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra 60 napon túl az állami betegellátásban.

Július 8-i adatok szerint 30 447 beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra 60 napon túl az állami betegellátásban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. A várólisták kétfélék, az egyik a kötelezően, a másik pedig a kapacitáshiány miatt vezetett várólista – írja cikkében az economx.

Júliusban is a legtöbben térdprotézisre várnak. Több mint 13 ezer beteg vár erre a beavatkozásra. Itt a betegek száma egy hónap alatt 552-vel nőtt.

Emellett csípőprotézisre is 300-zal több beteg áll sorban, a szürkehályog-műtétek esetében pedig a 60 napon túl várakozók száma 608-cal több, mint júniusban.

Csípőprotézis-műtétre is egyre többen, most több mint 7200-an várnak országszerte. Az Országos Sportegészségügyi Intézetben az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt 6 hónapban 360 nap volt, az intézményben jelenleg 78-an várnak a műtétre.

Szürkehályog-műtétre is 608-cal többen várnak, mint júniusban. Most erre valamivel több mint 4500 betegnek adtak fél éven túli időpontot.

Kétéves várakozás a térdműtétre

A térdműtéteknél a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház hozza a legrosszabb statisztikákat.

Ott az elmúlt fél évben térdprotézisre átlagosan 620 napot kellett várni a betegeknek, és most is 60 napon túl 651 beteg várja a műtétjét.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórházban 542 nap az átlagos tényleges várólista hossza. Most közel 200 beteg vár térdprotézisre az intézményben.

(Címlapkép: unsplash.com)