Vasárnaptól harmadfokú hőségriasztást léptet életbe a katasztrófavédelem

Vasárnaptól harmadfokú hőségriasztást léptet életbe a katasztrófavédelem

Sportolni, szabadban dolgozni csak a reggeli és késő délutáni órákban ajánlott. Tilos autóban gyereket, háziállatot hagyni, mert ez életveszélyes. Az extrém kánikula jövő péntekig tart.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére július 7. vasárnap) 00 órától július 12. péntek éjfélig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóközleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot

– írták.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ez hosszabb távon, 40 fok felett akár életveszélyes állapotot is előidézhet, és főleg felnőtteknél alakul ki, mert ők a rossz közérzet ellenére is folytatják a tevékenységüket.

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját – hangsúlyozta a közlemény. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe

– figyelmeztettek.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Fontos, hogy a gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjuk a parkoló autóban. Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár egy szanua.

Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat megyében van tűzgyújtási tilalom. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is, mivel a kéményben légdugó alakulhat ki, így a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxiddal tölti fel a szobát.

(Címlapkép: Gyerekek a német megszállás emlékműve elött található szökőkőkútnál, a Szabadság téren. MTVA/Balaton József)