Ezt a levelet kapták a fizetésük helyett a vásárosnaményi varrónők

Ezt a levelet kapták a fizetésük helyett a vásárosnaményi varrónők

Nem kívánja kifizetni a koronavírus-járvány miatt eleve csökkentett béreket egy ruhaipari cég a munkavállalóinak Vásárosnaményban - derül ki egy szakszervezeti levélből, amelyet szerkesztőségünknek küldtek el. 

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Vásárosnamény legnagyobb cégének, az A.R.J. ruhagyár vezetőségének címzett leveléből kiderült, mintegy félezer munkavállalóját küldte fizetés nélküli szabadságra a cég márciusban. 

A levélből kiderült, hogy a cég a béreket csak részben fizette ki május 20-a után pedig jövedelem nélkül maradtak az emberek.

Áprilisban sikerült magyarországi maszkok gyártására megrendelést szereznie a cégnek, így elsőként 30 főnek, majd 270 embernek tudtak munkát biztosítani. A cég szerződést módosított a munkavállalókkal, de azt sem tudta teljesíteni. A táppénz és a gyermekgondozási díjak folyósítása is akadozott az elmúlt hónapokban.

A levél állítása szerint május 20-a után minden dolgozó jövedelem nélkül maradt, a júniusban esedékes fizetés is késik. 

A cégvezetés felajánlotta, hogy ha a dolgozók lemondanak az elmaradt bérükről, akkor újra indulhat a termelés. Azonban a szakszervezet ezt nem fogadta el és úgy döntött, hogy tüntetést szerveznek a cég tulajdonosai ellen.

.

Az ügy miatt sajtótájékoztatót is tartottak a Jobbik politikusai, Adorján Béla és Gyüre Csaba. Adorján elmondta, hogy a cég korábban jelentős állami támogatáshoz jutott, ezért a dolgozók számára kívánt ajánlat elfogadhatatlan. 

"Rá kéne döbbenniük, hogy a cég nem rabszolgákat tart, hanem munkavállalókat alkalmaz, akik megdolgoztak a pénzükért!" 

- szögezte le.

Információink szerint július 11-én Budapesten, míg július 13-án Vásárosnaményban fognak tiltakoznak a cég dolgozói.