Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását

Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását

Az ENSZ New York-i székhelyén négy hetes tárgyalássorozat után tervezték aláírni a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést. Az oroszok azonban arra hivatkozva utasították el a közös dokumentum aláírását, hogy az álláspontjuk szerint az nélkülözi az egyensúly hiányát, de politikai jellegű kifogásaik is voltak.

Igor Visnyevszkij orosz ENSZ képviselő úgy fogalmazott, hogy az orosz delegációnak kulcsfontosságú kifogása van bizonyos bekezdésekkel szemben, amelyek szerinte nyilvánvalóan politikai jellegűek.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország különösen az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai ukrán atomerőműre vonatkozó bekezdéseket kifogásolta.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a szövegben szerepelt egy olyan megfogalmazás, amelyben nagy aggodalommal szóltak az ukrán üzemek, köztük Zaporizzsja körüli katonai tevékenységek miatt, továbbá amiatt, hogy Ukrajna elveszíti az ellenőrzést e létesítmények felett.

Az egy hónapja tartó tárgyalások és a pénteken több órára elhalasztott záróülés ellenére a konferencia nincs abban a helyzetben, hogy megállapodásra jusson

- mondta a konferencia elnöke, az argentin Gustavo Zlauvinen, miután Oroszország közbelépett.

A konferencia megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy „ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa”.

(MTI)