A nemzeti konzultáció szerint a többség egyetért a védettségi igazolvány előjogaival

A nemzeti konzultáció szerint a többség egyetért a védettségi igazolvány előjogaival

Az újraindításról szóló, pénteken véget ért online konzultáció válaszadóinak 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani, és csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben, a járvány végén - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebookon.

Dömötör Csaba azt mondta, 528 ezer ember töltötte ki az ívet.

Kiemelte, a kormány az eredmények alapján elkészíti az újraindítási tervet, amelynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd, magyarul nem lesz túl sok köze a konzultációhoz, hiszen eddig is ez volt a terv.

"A nyitás részleteiről a miniszterelnök hazai szakemberekkel és olyan külföldi miniszterelnökökkel is egyeztet majd, akik előttünk járnak az oltási programban" - mondta Dömötör Csaba.

A nemzeti konzultációk világában érdekesnek számít, hogy valódi kérdés is volt benne, eszerint a résztvevők

65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól.

74 százalék szerint, ha azt a járványügyi helyzet engedi, az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat, szigorú biztonsági szabályok mellett.

"Az éttermek és szállodák nyitása ügyében ez a támogatottság 87, a sportlétesítmények nyitásával kapcsolatban pedig 75 százalékos" - közölte Dömötör Csaba.

A kormány képviselője aláhúzta, a résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket, sporteseményeket látogathassanak.

Kiemelte, a külföldiek belépésével kapcsolatban a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány végéig Magyarországra csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.