Vége a letelepedésikötvény-biznisznek! De miért pont most?!

Alig néhány héttel azután, hogy felkorbácsolta a hazai belpolitikát.

A kötvények vásárlására mindössze a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetén lesz lehetőség.

Ezzel tehát vége lehet a hazai belpolitikát is tematizáló, Rogán Antalhoz köthető, a kritikusok szerint nemzetbiztonsági kockázatot rejtő, és offshore-hátterű biznisznek.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a

"több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfél milliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon".

Azonban az utóbbi időszakban tapasztalt felminősítések, valamint az államadósság-ráta és a devizaadósság arányának csökkenése következményeként már nincs szükség a konstrukcióra.

Az, hogy mi szükség volt még erre a néhány hónapra, nehezen megválaszolható, hiszen ha mindezt 2016 végén jelentik be, összejött volna a szükséges kétharmados támogatás az alaptörvény-módosításhoz. (Mint ismert, a Jobbik csak a betelepítés minden formájának egyszerre történő kizárása mellett támogatta volna az alaptörvény módosítását).

Mivel a kereskedés csak közvetítő cégeken keresztül működött (ezek jegyezték a kötvényeket), így a bevétel egy része is itt csapódott le (jellemző: több mint 112 milliárd forintot nyertek a Fidesz-közeli offshore cégek). A közölt adatok szerint több mint négyezren vettek részt a programban, így a család egyesítésekkel több mint tízezer gazdag bevándorlót telepített be az Orbán-kormány.

A program előnyei:

  • a család minden tagja jogosult a letelepedésre (beleértve a szülőket is), nincs életkori korlátozás.
  • A pályázati folyamat az egyik leggyorsabb, kevesebb mint 30 nap alatt meg is van (nyilván több száz jelentkező esetében ennyi idő pont elég arra, hogy kiszűrjük, ki bűnöző/terrorista, és ki jószándékú gazdag bevándorló).
  • Nem kell Magyarországra utazni, elég a kérelmet benyújtani egy konzulátuson.
  • Illetőleg a befektetett pénz biztosítva van, öt év múlva megtérül az összeg.