Véget ért a tiszabői tanárügy, eltávolították a roma pedagógust

A pesti értelmiségi körből kilépve költözött le a cigányfaluba, hogy rendet rakjon. Eddig tartott, már nem tanít ott.

Sem Menyhért Ildikó, sem a korábbi iskolaigazgató, Gaálné Szuknovics Éva nem dolgozik már a tiszabői általános iskolában, írja a nol.hu. Az új igazgató Kubicsek Judit, korábbi helyettes vezető lett.

Menyhértet azzal vádolta meg néhány helyi szülő, hogy bántalmazta gyermeküket, valamint azzal is, hogy megmutatta nekik alsóneműjét. A tanítónő ezeket a vádakat következetesen tagadta, az Alfahírnek nyilatkozva arról beszélt, néhány szülő és a tantestület egyes tagjainak összehangolt támadása áll az ügy mögött, a gyermekek pedig sok esetben egyszerűen hazudtak róla.

A cigány tanítónő saját bevallása szerint azért költözött le a szinte csak romák által lakott Tiszabőre Budapestről, hogy helyben tudjon segíteni a felzárkóztatásban. Bírálta azokat, akik értelmiségiként elbújnak Pesten, és onnan mondják meg, mi a jó a cigányfalvakban.

Úgy véli, a személyét érintő problémát az okozta, hogy "rendet akart tenni" az intézményben, mind a tanárok, mind a diákok hozzáállását illetően.

Az őt ért vádak miatt a rendőrség már másfél éve folytat nyomozást, de a több tucat meghallgatott tanú ellenére sem jutottak még eredményre. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy távozásával ellenzői elérték céljukat.

Az iskola egyébként a nyár folyamán kikerült az állami fennhatóság alól, azt már a Máltai Szeretetszolgálat tartja fenn.

Menyhért Ildikót leginkább balliberális körökből támadták, részben azért, mert ellent mondott a kisebbségi oktatásról szóló dogmáknak, ennek nyomán pedig szakértőként segédkezett a Jobbiknak az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságában.

Ahogyan korábbi riportunkban fogalmaztunk,

Menyhért Ildikó nem csupán egy képzett pedagógus, hanem egy intelligens cigány ember is, aki hajlandó volt kilépni a pesti kényelemből azért, hogy a számunkra felfoghatatlanul mély sötétségben élő tiszabői cigányságot valahogyan európai szintre emelje.

Úgy tűnik, eddig tartott a kihívás.