Végleg eldőlt: jobbra rántja a kormányt a Fidesz

A halálbüntetés után a menekülttábor bezárását dobták be. Mindkettő keményen hangzik - de az unióban megvalósíthatatlan.

Komoly küzdelmet vív Magyarország az Európai Unióval a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont miatt - mondta Orbán Viktor hétfőn Debrecenben. A kormányfő leszögezte: a debreceni menekülttábort be fogják zárni. Már csak azért is, mert az "nem menekült, hanem bevándorlótábor".

"Ezt a tábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni, a benne lévőket haza kell küldeni! (...) Azt akarjuk, ne jöjjenek többen! Akik itt vannak, menjenek haza!"

 - keménykedett a kormányfő, aki ezzel a Jobbiknál is radikálisabb álláspontot fogalmazott meg. Z. Kárpát Dániel egy héttel ezelőtt pártja három pontos akciótervében

  1. a határőrség visszaállítását
  2. a nyílt táborok (köztük a debreceni) zárttá tételét
  3. a menekültszállások lakott területeken kívülre helyezését


szorgalmazta. Ehhez képest Orbán most simán felszámolná az egyiket. Mielőtt azonban bárki pezsgőt bontana, vagy épp sikítófrászt kapna: mindenki nyugodjon le szépen.

A miniszterelnök újabb agymenését nem (sem) lehet megvalósítani az Európai Unió tagjaként.

A kormányfő egyébként rögtön, ahogy kimondta, be is ismerte. ezt a lépést jelenleg az uniós szabályozás miatt nem lehet megtenni. Ám rögtön meg is nyugtatta népét:  "ezt a csatát" majd ő megvívja. A frontvonal állását és a hadműveleti tervet is ismertette: ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait - jelentette ki. "Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza" - mondta a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: kedden Strasbourgba utazik, ahol az Európai Parlament plenáris ülésén "Magyarország ismét napirenden van", az egyik ok a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont.
 

Majom a ketrecben

A kormány a jelek szerint a bevándorlás ügyében is azt a petárdát akarja eldurrantani, amit a halálbüntetés esetében. Felvetnek egy ötletet, amelyről pontosan tudják, hogy Brüsszel nem engedi majd megvalósítani. Sóhajtanak egy nagyot, hogy "pedig milyen jó lenne", összekacsintanak a plesb-el, majd kilátásba helyezik, hogy azért majd csak kibulizzák valahogy. Miközben a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta számtalanszor leszögezte, hogy az EU-ból való kilépés, vagy akár csak a csatlakozási szerződés újratárgyalása szóba sem jöhet. Ami pedig a brüsszeli és strasbourgi honvédő harcokat illeti, azok hatékonysága jól lemérhető a médiatörvény, a bírák nyugdíjazása, vagy akár a reklámadó sorsán.

A Jobbikot "jobbról" előzni kívánó taktika tehát nagyjából így foglalható össze:

  • Végy egy kemény, radikális ötletet!
  • Ez az ötlet olyan legyen, amely a jelenlegi keretek között nem valósítható meg!
  • A jelenlegi kereteket ne feszegesd, csak mutogass rájuk, hogy ezt is miattuk nem lehet!
  • Keménykedő ötletedre támaszkodva söpörj a szőnyeg alá minden más kezdeményezést, amely amúgy megvalósítható lenne! A halálbüntetés lebegtetésével az önfenntartó börtönöket, a menekülttábor bezárásának illúziójával a határőrség visszaállítását úszhatod meg.


A Fidesz tehát rázza a rácsot jó hangosan, hadd hallja mindenki. Hadd essen pánikba a börtönigazgató, hadd keverjen le egyet nekik a smasszer, annál jobb, lehet mutogatni a szabadságharcban szerzett monoklit is, mint a bátorság bizonyítékát. Ha valaki kerít egy reszelőt, hogy valóban kiszökjön, azt beköpik az őröknek. Közben a zárka kulcsa meg ott lapul a zsebükben, de eszük ágában sincs kinyitni. Ameddig mindannyian a rácson belül vagyunk, addig ők a cellafőnökök. És vamzernak lenni túl kényelmes ahhoz, hogy a szabadságra cseréljék...