Végre béke köszönthet Líbiára

Az ENSZ már évek óta közvetít Líbia két rivális kormánya és fegyveres ereje között. A négy éve tartó konfliktus rendezési elveiről kidolgozott nyilatkozatot vasárnap írták alá.

A kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert parlament, illetve a tripoli székhelyű, iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) által aláírt nyilatkozat egy tíztagú közös bizottság felállítását irányozza elő, amely megnevezi majd az észak-afrikai ország átmeneti elnökét és helyettesét - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

Egy éven át tartó egyeztetések után Bernardino León ENSZ-különmegbízott októberben elérte, hogy megállapodást írjanak alá a tárgyaló felek egy líbiai nemzeti egységkormány felállításáról. A két parlament azonban elutasította a megállapodást.

Kobler pénteken mindkét fél képviselőit méltatta, amiért a Tunéziában tartott tárgyalások második napján bejelentették

az egységkormányról szóló megállapodás

aláírását. Ugyanakkor elismerte, hogy az új líbiai kormánynak számos problémával kell majd megbirkóznia.

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása után Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány és két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak a fővárosban, Tripoliban.

A megállapodás sikeres megvalósulása megnyitná az utat az egységkormánynak juttatott nemzetközi segítség előtt - írja a Reuters hírügynökség -, hogy támogassák annak erőfeszítéseit az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben. Az országban eluralkodott kaotikus állapotokat kihasználva a dzsihadisták területeket foglaltak el Líbiában, köztük az ország nyugati felén lévő Szirte városát is.