Végre kiderülhet, miből akarja felépíteni a Fidesz új médiabirodalmát?

A kormány által Andy Vajnának juttatott újabb és újabb adókedvezmények csupán azt a célt szolgálják, hogy az így közpénzekből és különböző adószabályok módosításával feltőkésített vállalkozások megteremthessék az új, Fidesz-közeli médiabirodalmat – mondta Volner János, a Jobbik alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Mára eléri a 10 milliárd forintos nagyságrendet az az összeg, ami a különböző, szerencsejátékokat bonyolító cégeknek nyújtott adókedvezmények miatt esik ki a költségvetésből. Ez a hatalmas összeg elsősorban Andy Vajna vállalkozásainál csapódik le – emelte ki a politikus.

Volner János példaként a Las Vegas kaszinót említette, melynek a kedvezményeknek köszönhetően 1,6 milliárd forinttal kell kevesebb adót fizetnie a nyereségéből, továbbá az oligarchák számára kedvező, úgynevezett növekedés adóhitelből is jelentős haszna származott.

A Jobbik alelnöke emlékeztetett: a közelmúltban az országgyűlés egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, ami ismét Andy Vajna cégei számára voltak kedvezőek. Hozzátette: amíg egy magyar átlagjövedelmű ember fizetésének felét, az állam különböző közterhek formájában elvonja, addig az online kaszinójátékokból származó nyeremény után nem kell adót fizetni. A lépést mindössze az indokolta, hogy a Fidesz-közeli vállalkozónak még vonzóbb legyen ez az üzleti környezet.

Volner János szerint a kaszinók kérdését szabályozó kivételes sürgős eljárásban benyújtott törvényjavaslat csupán azt a célt szolgálta, hogy az online szerencsejátékokat is teljes egészében Andy Vajna cégei sajátíthatták ki. Úgy véli: az így közpénzekből, különböző adószabályok átírásával feltőkésített vállalkozássokkal szeretnék megteremteni az új, Fidesz-közeli médiabirodalmat, melybe beletartozik a TV2 megvásárlása is.