Végre összefoghatnak a kárpátaljai magyar szervezetek

A Kárpátaljai KMKSZ és az UMDSZ közötti viszony helyreállításán dolgozik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a Jobbik üdvözölte, hogy észhez tértek.

Potápi Árpád János elmondta: kedden az Ungvári Nemzeti Egyetem diplomaosztóján járt, azt követően találkozott a KMKSZ és az UMDSZ elnökével, akikkel közösen próbálják elérni, hogy az őszi ukrajnai önkormányzati választásokra a két szervezet együttműködése helyreálljon, újra elindulhasson köztük a párbeszéd és oldódjon a feszültség. Hozzátette: a jövő héten várható a helyi választási törvény módosítása, amely után ismét asztalhoz ül az elnökökkel.
 
A KMKSZ az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alapítószervezete, ám 1996-ban felfüggesztette tagságát az UMDSZ-ben. Az államtitkár a sajtótájékoztató előtt találkozott a ReConnect Hungary program idei ösztöndíjasaival. Ezzel kapcsolatban közölte: ebben az évben kétszer annyian - mintegy harmincan - vesznek részt a programban, mint korában. Kiemelte, hogy az idén George Pataki magyar származású amerikai politikus, elnökjelölt fia is az ösztöndíjasok között van.

A Jobbik üdvözli Potápi szavait

A nemzeti párt álláspontja szerint a kárpátaljai magyar közösség elemi érdeke, hogy a jelenlegi háborús helyzetben minél szélesebb magyar politikai konszenzus valósuljon meg, ezáltal a közelgő önkormányzati választásokat követően minél több magyar képviselő kerülhessen döntéshozó pozícióba a kárpátaljai közigazgatási egységekben és a magyarlakta településeken.
 
Szávay István, a Jobbik alelnöke pénteki közleményében úgy fogalmazott,  Jobbik üdvözli Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteki bejelentését, miszerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti ellentétek további mélyítése helyett végre a húsz éve megromlott viszony helyreállításán dolgozik majd.
 
Eszerint a Jobbik örömét fejezi ki, hogy a kormány végre belátta: a magyar közösségeket megosztó, egymással szembefordító, a külhoni magyar megmaradás sorskérdéseit a magyarországi pártérdekeknek alárendelő politikája Kárpátalján sem vezet eredményre.
"Bízunk benne, hogy a Fidesz más régiókban is párbeszédet kezdeményez majd azokkal a magyar szervezetekkel, amelyeket eddig kirekesztett a sokat hangoztatott, de soha meg nem valósított nemzeti együttműködésből".