Szennyeződés miatt fürdési tilalmat rendeltek el a Velencei-tó egyik strandján

Szennyeződés miatt fürdési tilalmat rendeltek el a Velencei-tó egyik strandján

Fürdési tilalmat rendelt el határértéket meghaladó szennyeződés miatt a Fejér Megyei Kormányhivatal a Velencei-tónál, Gárdonyban, a Pisztráng úti strandon - közölte a kormányhivatal szombat délelőtt az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a kormányhivatal rendszeres hatósági ellenőrzése során a határértéket meghaladó szennyeződést mért a strandon, ezért a fürdőzők egészségének megóvásáért - a jogszabályi előírásokat betartva - fürdőzési tilalmat rendelt el.

Közölték azt is, folyamatosan vizsgálják a strand vizének minőségét, és amint az az előírásoknak megfelelő lesz, a hatóság a tilalmat haladéktalanul feloldja. 

A Velencei-tó további strandjain a víz minősége megfelelő, fürdőzésre alkalmas 

- írta a kormányhivatal.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a hónapok óta tartó csapadékmentes időjárás nyomán rekoralacsonyra apadt a Velencei-tó vízállása. Az OVF közlése alapján a tó vízszintje július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál a negatív rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást. Ehhez hasonlóra a hiteles mérések 1939-es kezdete óta, vagyis 73 éve nem volt példa. 

Ennyire alacsony még nem volt a Velencei-tó vízszintje

A hónapok óta tartó csapadékmentes időjárás nyomán rekoralacsonyra apadt a Velencei-tó vízállása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése alapján a tó vízszintje 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál a negatív-rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást...