Négy év alatt négyszeresére ugrott a hazánkban tartózkodó ukrán állampolgárok száma

Négy év alatt négyszeresére ugrott a hazánkban tartózkodó ukrán állampolgárok száma

Csaknem húszezerrel több a Magyarországon tartózkodó külföldi, mint egy éve.

A Magyarországra érkezett bevándorlók többsége nem hagyja el Magyarországot, és huzamosabb ideig tartózkodik hazánkban – ez a következtetés vonható le a KSH által közzétett adatokból. Idén év elején csaknem húszezerrel több külföldi tartózkodott az országban, mint egy évvel korábban, az ide érkezett ukrán állampolgárok száma pedig megnégyszereződött.

2019. január 1-jén 180 773 külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon, ez a szám majdnem húszezerrel magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból.

 

A legnagyobb emelkedés az ukrán állampolgárok esetében figyelhető meg:

a korábbi 6-7 ezres szám 2018. január 1-ján már meghaladta a 10, idén év elején pedig a 24 ezres értéket.

Ugyancsak jelentősen nőtt a Magyarországon tartózkodó szerb állampolgárok száma: számuk a korábbi 2-2,5 ezerhez képest tavaly már 3356, idén újévkor pedig 5342-re rúgott.

Érdekes adattal szolgál az Ázsiából érkezettek száma is. Míg az itt tartózkodó kínaiak száma gyakorlatilag stagnál (19-20 ezer), a legnagyobb kontinensről hazánkba érkezettek száma folyamatosan emelkedik:

a korábbi évek 39 ezres száma negyedével, azaz 25 százalékkal 49 ezerre ugrott.
 

Az itt tartózkodó afrikaiak száma is enyhe emelkedést mutat: minden év január 1-jén nagyságrendileg 400-zal több a fekete kontinensről érkezettek magyarországi lélekszáma.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy – ugyancsak a KSH adatai szerint –

rekordot döntött a hazánkba érkezett bevándorlók száma,

a mostani, statikus adatok viszont azt sugallják, hogy a bevándorlók zöme (mely szám dinamikus statisztikai adat) nem csak ideig-óráig tartózkodik Magyarországon.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Mirkóczki Ádámot, a Jobbik szóvivőjét, aki arról beszélt, hogy a statisztikai adatok is bizonyítják az Orbán-kormány kettős politikáját.

"Mást mondanak és mást tesznek. Ők üldöztek politikájukkal rengeteg magyar embert külföldre és ő segítik, többek között a központilag is támogatott munkásszállók építésével az ukránok tömeges érkezését. Ez az egyre erősödő tendencia a hétköznapi életben szociális, társadalmi és kulturális különbségeket szül, amelynek sajnos mostanra már halálos áldozata van"

- hangsúlyozta a politikus.

Csaknem 50 ezer bevándorló érkezett hazánkba 2018-ban, harmaduk ukrán állampolgár

A bevándorló külföldi állampolgárok száma 2018-ban csaknem 50 ezerre ugrott. Ez a szám 13 ezerrel több, mint 2017-ben, a növekmény 80 százalékát, több mint 10 ezer főt a bevándorló ukrán állampolgárok teszik ki, de az Ázsiából érkezők számában is jelentős az emelkedés.

Ukrán állampolgár gyilkolt Rákospalotán

A férfi nagyjából egy hete legálisan, munkavégzés céljából tartózkodott Magyarországon, és egy szóváltás torkollott tragédiába. Részleteket itt olvashat.

Lengyelország lakosságának már 5 százaléka ukrán migráns és minden ötödik körözött bűnöző közülük kerül ki

Szinte minden napra jut egy hír a frissen megnyitott, a közeljövőben megnyitni tervezett, vagy éppen eddig eltitkolt migránsszállókról. A létesítmények többségében ukrán vendégmunkásokat helyeznek el, de ezrével érkeznek török, vagy épp mongol és indiai munkavállalók is. Hazánk egyik legégetőbb problémája az elvándorlás, valamint az olcsó keleti munkaerő megjelenése.