Makacs tények: a kormány ösztönzésére érkezik nagy számú vendégmunkás Ázsiából

Makacs tények: a kormány ösztönzésére érkezik nagy számú vendégmunkás Ázsiából

A jelek szerint a migránsellenesség látszata ellenére a kormány valójában beszállt az ázsiai munkaerőért zajló globális versenybe: ugyanis egy tavaly szeptemberben hatályba lépett rendelettel nagy számú távol-keleti munkás hazánkba érkezését ösztönzi - mutat rá a G7.hu összeállítása.

A lap különféle közvetítő cégektől szerzett értesülései szerint is egyre több indiai, vietnámi és Fülöp-szigeteki munkás érkezik Magyarországra. De nem csupán a vendégmunkások összetétele, hanem a számuk is jelentősen emelkedik.

A bérek emelése helyett még több vendégmunkással kezelné a kormány a munkaerőhiányt

Az újfent kiújuló munkaerőhiány miatt újra egyre több a külföldi vendégmunkás a magyar munkaerőpiacon - írja a Népszava. Elsősorban összeszerelői munkára érkeznek Magyarországra többségében ukránok és szerbek, de nem ritka a távol-keleti vagy a latin-amerikai munkás sem a gyárakban a lap szerint.

2015 és 2020 között a Magyarországon munkát vállaló külföldiek száma jelentősen nőtt: a 2015-ös és 2016-os majdnem 17 ezres adat 2019-re megközelítette a 70 ezret, majd 2020-ra bő 36 ezerre mérséklődött, de ebben már benne lehet a koronavírus hatása - írják a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) évi összegzései alapján.

A magyar kormány bizonyos kiemelt területeken és hiányszakmákban nemcsak uniós, hanem harmadik országból is engedélyezi az egyszerűsített munkavállalást, jelesül ukrán és szerb munkavállalók esetében 2017 óta. Megjegyzik, hogy a könnyítéshez az ukránokra vonatkozó vízumkötelezettség eltörlése is hozzájárult.

Külföldi munkavállalók hazánkban: a képzetlen ukránoknak a legvonzóbb nálunk dolgozni

Úgy tűnik, az elmúlt négy esztendőben csábítóbbá vált a magyar munkaerőpiac, hiszen 2016 óta megötszöröződött hazánkban a dolgozó külföldiek száma...

Ebből például az következik, hogy a kormányhivatalnak nem kell igazolnia azt, hogy az adott munkára nincs magyar álláskereső. Ráadásul ha az alap engedélymentes 90 nap lejár, és a kiemelt foglalkoztató továbbra is foglalkoztatja a munkavállalót, könnyített eljárásban kaphat olyan tartózkodási engedélyt, ami két évig munkaviszony létesítésére is feljogosít.

Ugyanakkor a gazdasági portál felhívja a figyelmet, hogy a vonatkozó adatsorok inkább a tendenciákat mutatják, mintsem a ténylegesen nálunk dolgozók számát, mivel egy-egy vendégmunkás szerepelhet akár mindkét kategóriában egy adott évben, ha mondjuk előbb idénymunkásként jelentik be, majd később munkavállalási engedélyért folyamodik.

A nem európai országokból érkezők munkavállalási engedélyeinek száma a 2010-es évek közepén még 10 ezer alatt, 2020-ra pedig már bő 31 ezer volt. Ezenfelül egyre több országból jönnek munkavállalók: 2020-ban 131 szíriai, 194 pakisztáni, 208 nigériai, 426 Fülöp-szigeteki, 630 moldovai állampolgárnak adtak munkavállalási engedélyt. 

A tavaly előtti listát Vietnám vezeti 5140 fővel, Kína 3223 fővel a második, míg Dél-Korea 2563-mal a harmadik helyre került.

A vietnámiak és a dél-koreaiak meredeken emelkedő száma mellett megemlítendő, hogy 2020-ban mongolok, thaiföldiek, törökök és indiaiak is ezres nagyságrendben rendelkeztek munkavállalási engedéllyel a G7 cikke szerint.

Az egyszerűsített kategóriát tekintve a kormány nagy számú ukrán vendégmunkást hívott az országba rövid idő alatt: 2015-ben még csupán 71, míg 2019-ben már 26 411 fő volt bejelentve. Számuk 2020-ra 13 410-re mérséklődött, vélhetően a járvány miatt. Az EU-n belülről jövő vendégmunkások száma és aránya viszont csökkent.

A vendégmunkások összlétszáma arányaiban 1-2 százalékot tesz ki a KSH adatai szerint, szemben az EU-átlag 8-9 százalékával. Azonban a növekedés üteme nálunk gyorsabb az átlagnál, bár Lengyelországban még ennél is gyorsabban nő az arányuk.

2021 júliusában jött ki az a kormányrendelet, amely jelentősen megkönnyítette 9 nem EU-s és nem szomszédos országból jövő vendégmunkás alkalmazását. Így a cikkben megállapítják, a propaganda dacára maga a kormány is azzal számol, hogy a magyar munkaerőhiányt egyre nagyobb arányban ázsiai, azon belül távol-keleti vendégmunkások fogják enyhíteni.