Véresre verték az ellenzéki képviselőket - ez még nem Magyarországon történt

A dél-amerikai országban a függetlenség napját ünneplik szerdán. Az alkalmat kihasználva a kormánypártiak tüntetést szerveztek a törvényhozás épülete előtt. Sokan behatoltak a kertbe, ahol petárdákat hajigálva nagy felfordulást okoztak. Több tucatnyi vörös ruhás - a kormányzó szocialista párt színét viselő -, husángokkal fegyverkezett támadó bejutott az ülésterembe is, ahol szintén petárdákat robbantottak, és ülősztrájkot akartak kezdeni, de az őrség kiszorította őket. Az internetre feltett képek szerint közben legalább két ellenzéki képviselőt véresre vertek. A parlament elnöke szerint öten sebesültek meg. 

Venezuelában az ellenzék van többségben a parlamentben, de a hatalmi harcban egyelőre nem sikerült leváltania a szocialista kormányt. Nicolás Maduro elnök posztja megtartása céljából alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. A parlament erre azzal válaszolt, hogy 16-ra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

Szerdán jelentkezett a nyilvánosság előtt az a rendőr, aki egy héttel korábban helikopterről megtámadta a legfelsőbb bíróság épületét: több lövést adott le, és gránátokat is hajított rá. Most egy videófelvételen azt jelentette be, hogy az csak az első lépés volt, az akciót "tökéletesített" módszerrel folytatni fogja. Tettét "a haza felszabadításának szándékával" indokolta. A legfelsőbb bíróság az elnök pártján áll, aki az ellenzék szerint diktatúrát akar kiépíteni.

Április óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések, amelyekre a kormány erőszakkal válaszol. A venezuelai főügyész keddi bejelentése szerint a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenet, és 1141 embert letartóztattak. Közülük 452 személyt katonai bíróság elé állítottak.