Véres nyomokat hagyott az ISIS Palmürában

A szakértők attól tartanak, hogy a most részlegesen föltárt tömegsír csupán egy lehet azok közül, melyben az Iszlám Állam áldozatai nyugszanak.

Az exhumálás szörnyű bűncselekményekről rántotta le a leplet, és egyben bepillantást enged a szélsőséges terroristák uralta mindennapokba is.

Az ókori romoktól alig 500 méterre megtalált 25 holttest között nők és gyermekek is vannak, akiknek sérülései hosszadalmas és elképesztően fájdalmas kínhalálról árulkodnak. Azok az áldozatok, akiket "csupán" lefejeztek, még szerencsésnek mondhatók, a többségnek ugyanis nem adatott meg a gyors halál lehetősége.

A megtalált holttestek személyazonossága még nem tisztázott, de arra lehet következtetni, hogy teljes családokat is kivégeztek a lelketlen pribékek, akik ráadásul több ezer aknát hagytak hátra a város teljes területén.

A kormánycsapatok és az orosz hadsereg utászai épp egy nagyszabású aknamentesítő akció közben bukkantak rá a maradványokra.

Az orosz katonai szakértők szerint különösen veszélyes, hogy a robbanószerkezeteket kisebb hálózatokként kötötték össze, melyek az egész települést beszövik, így ha egy akna is felrobban, az akár az egész várost a földdel teheti egyenlővé.

Az ISIS 2015 májusában foglalta el a világörökség részének számító várost, ahol még abban a hónapban több mint 400 embert mészároltak le, köztük nőket és gyermekeket. A terrorista rémuralom alól múlt hónapban szabadult föl a terület.