Veszprém: Simicska nélkül

Simicska Lajos ugyan nem indul, ugyanakkor további 26 jelölt neve szerepel a veszprémi választási listán.

Mohos Gábor hétfő délután közölte, a határidő lejártáig a korábban nyilvántartásba vett 9 jelölt mellett további 20 adta le az aláírásgyűjtő íveket. A huszonkilenc jelöltből huszonhatan kérték a nyilvántartásba vételt, így legfeljebb ennyien szerepelhetnek majd a szavazólapon.

A választási bizottság hétfő esti ülésén kisorsolták a szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjét. E szerint a szavazólapokon Tóth Tibor (független), Turcsán Mihály (független), Wiezl Zoltán (Összefogás a Civilekért Párt), Tarczi János (független), Radics Izabella (független), Orsos Zsuzsanna (Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt), Bognár János (független), Ács László (Zöldek Pártja), Gerstmár Ferenc (LMP), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Papp András Pál (független), Erős Szabina (független), Kész Zoltán (független), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Karancsi Tibor (független), Samu László (független), Varga József (Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Horváth Lajos (független), Daróczi Alexandra (független), Mándi Sándor (független), Boros Gyula (független) és Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Párt) neve szerepel majd, ha mindannyiukat nyilvántartásba veszi a testület.

Földesi Csaba, a bizottság elnöke az MTI kérdésére elmondta: a hétfő 16 órai határidőre beérkezett aláírások ellenőrzésére a választási irodának 3 napja van, a bizottságnak a bejelentéstől számított negyedik napon kell dönteni a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

A bizottság hétfő esti ülésén további két független jelöltet vettek nyilvántartásba, Horváth Lajost és Karancsi Tibort. A szintén függetlenként induló Turcsán Mihályt és Daróczi Alexandrát azonban nem tudta nyilvántartásba venni a testület, mert nem rendelkeztek a szükséges mennyiségű érvényes ajánlással. A bizottság döntése három napon belül emelkedik jogerőre, most ezért szerepelhet a nevük a jelöltek között.

Péntek délutánig kilenc jelöltet vettek nyilvántartásba a Veszprém megyei 1-es választókerületben: Gerstmár Ferencet, az LMP, Kásler Árpádot, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Némedi Lajost, a Fidesz-KDNP, Szentpáli Kolost, a Magyar Munkáspárt, Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt, Varga-Damm Andreát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Varga Péter Miklósnét, az Aquila Párt jelöltjét, illetve a függetlenként induló Bősze Ferencet és Kész Zoltánt.

Péntek délutánig 29-en vettek fel aláírásgyűjtő íveket a választási irodán.

A február 22-i időközi országgyűlési választáson - miként a múlt év áprilisi voksoláskor is - már nem ajánlószelvényeket kellett gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kellett megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. Ezek leadására 16 óráig volt lehetőség.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.