Vétózott a polgármester-megmenekül a Liget?

Karácsony Gergely szerint elegendő a vétója, a nagykoalíció szerint nem.

Az ügy előzménye, hogy egy hete a Fidesz-KDNP és az MSZP-Összefogás Zuglóért csaknem kétharmados többséggel határozatot fogadott el arról, hogy kiállnak a beruházás mellett, és együtt kívánnak működni a Városliget Zrt.-vel a beruházás részleteinek megismeréséért, kedvező befolyásolásáért. A testület felszólította Karácsony Gergely (PM) polgármestert, hogy kössön együttműködési megállapodást a társasággal május 31-ig.

Ligetvédők

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap több civil szervezet demonstrált a Városligetben. Egy gigantikus "élő" fával tiltakozott a nagykoalíció árulása ellen.

A polgármester másnap bejelentette, hogy vétóval élt a döntés ellen, mert az teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával.

A képviselő-testület csütörtökön tárgyalta újra a módosított javaslatot, az ülést követően Karácsony Gergely Facebook-oldalán közölte, hogy kikerült a határozat szövegéből az a passzus, amely szerint Zugló támogatja a Liget projektet.

"A tárgyalásra eddig is nyitott voltam a zuglóiak és a Városliget érdekében"

- írta a kerület vezetője.

A kerületi Fidesz-frakció ugyanakkor azt közölte az MTI-vel, hogy értékelése szerint a polgármesternek "nem sikerült értelmezni" az új határozati javaslatot, amely rögzíti: a testület továbbra is támogatja a Liget projektet.

A közleményben - amelyhez az elfogadott szöveget is mellékelték - azt írták: az első pont értelmében a "testület folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Városligetnek mint kiemelt közparknak a Liget Budapest projekt keretében történő megújítását, fejlesztését mindaddig, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával, a zöldfelület növelésével történik meg, továbbá mindaddig, míg a Városliget Zrt. a megállapodásban rögzített vállalásait maradéktalanul teljesíti".