Videók megtekintésével folytatódott a Toroczkai elleni IMF-es per

Egy petíciót próbált meg átadni a Szabadság téren lévő Bank Center épületében az IMF helyi irodájának

Már négy év telt el azóta, hogy Toroczkai László, a HVIM alapítója 2012 márciusának idusán egy rendszerellenes tüntetés után több száz tüntető kíséretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) akkori budapesti székhelyére ment, hogy ott egy petíciót adjon át annak valamelyik képviselője számára. A Szabadság téri Bank Center épülete a nemzeti ünnep ellenére nyitva volt, viszont az ott tartózkodó két biztonsági őr közölte vele, hogy nincs bent senki az IMF részéről. Erre ő válaszul azt mondta, hogy jó lenne, ha mégis hívnának valakit, mert „az emberek dühösek lesznek, volt már erre példa a televíziónál”. Eközben ismeretlenek petárdákat, hanggránátokat dobtak el az aulában. Az egész nem tartott több ideig, mint néhány perc, a rendőrök kiérkezésére a tömeg elhagyta az épületet, tettlegességre, erőszakos eseményekre nem került sor.

Az első tárgyalási napról részletesen beszámoltunk, ami akkor Toroczkai meghallgatásával kezdődött, aki elmondta, hogy a biztonsági őrökkel való beszélgetés során azt akarta elkerülni, hogy erőszak legyen, és azért említette a TV-ostromot, hogy kifejezze aggódását, ugyanis egyszer már elsült az rosszul, hogy egy petíciót nem akartak átvenni. Az ő meghallgatása után következett a két biztonsági őr tanúként való meghallgatása, amely során ők is megerősítették, hogy nem lépett fel velük szemben agresszíven vagy fenyegetően a HVIM alapítója.

Elment az IMF

A csütörtöki, második tárgyalási napon újabb tanúk meghallgatása következett, valamint a bíróság bemutatta a Bank Centerben készült felvételeket is. Mielőtt azonban erre sor került volna, a bírónő ismertette, hogy a bíróság megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot azzal a kérdéssel, hogy jelenleg hol található az IMF magyarországi képviselete, és azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs a Nemzetközi Valutaalapnak hazai állandó képviselete. Hogy van-e összefüggés a 2012-es akció és a képviselet megszűnése között, azt nem tudjuk, de Toroczkai aznap így kommentálta a Bank Centerben zajló eseményeket a Szabadság téren összegyűlt tömegnek: "az IMF-irodát így még senki nem alázta meg, mint mi ma".

Vádkiegészítés

A tárgyalási nap első momentuma az volt, hogy az ügyész átnyújtotta a nyomozóhatóságtól bekért petíciót, amelyet Toroczkaitól a Bank Centerben történt események utáni házkutatáson foglaltak le. Majd egészen rendhagyó módon az ügyészség vádkiegészítést nyújtott be, a vádirati tényállást módosította. Az új megszövegezés szerint, ha a Toroczkai által "vezetett egyre erőszakosabb tömeg" nem távozik a rendőrök kiérkezéséig, és a vádlott tovább "fenyegeti" a biztonsági őröket, hogy hívják le az IMF valamelyik képviselőjét, akkor az megoldhatalan helyzet elé állította volna őket, és ezzel "jelentős érdeksérelem" érte volna őket, azaz "jelentősen sérült volna" a "munkájuk tekintélye", valamint "társadalmi és szakmai megbecsülésük". 

Ennek az érdekessége csupán annyi, hogy nem sűrűn fordul elő, hogy az ügyészség menet közben módosítsa a vádiratot (bár elég izzadtságszagúra sikerült), igaz, arra is ritkán van példa, hogy az egyébként korábban már bűncselekmény hiányában megszüntetett nyomozást újraindítsák, és közvetlenül az önkormányzati választások előtt emeljenek vádat. Kivéve, ha Toroczkai Lászlóról van szó, az ő esetében az is megtörténhet, ami Örkény egyperceseiben is csak ritkán. 

A rendőrök kiérkezésének időpontja is kérdés

A tárgyalás fő részét újabb tanúk meghallgatása követte. Egyrészt a Bank Center biztonsági főnöke ismertette, hogy a biztonsági őrök szakszerűen jártak el, ügyesen húzták az időt. Azt is hozzátette, hogy a helyszínre érkezése után nem tapasztalt az őrökön félelmet. A másik beidézett tanú Kisberk Szabolcs volt, aki az eset idején a HírTV híradójának forgatott a helyszínen. Elmondta, hogy az elsők között lépett be az épületbe, és végig Toroczkai közelében volt, de nem tapasztalt olyat, hogy a vádlott fenyegette volna a biztonsági őröket. 

A helyszínen készült videófelvételek nagyobb része a YouTube-on jelenleg is fellelhető, köztük volt még a Szent Korona Rádió és a TV2 akkori tudósítása, valamint az, amit az épület biztonsági kamerái rögzítettek. Ezekből egyértelműen az derült ki, hogy Toroczkai nem volt agresszív, nem kényszerített és fenyegetett senkit. Jól látszik még, ahogy a vele együtt érkező tömegből többen petárdákat dobnak el, valamint az is, ahogy a tömeg a rendőrök kiérkezése előtt (körülbelül egy perccel, 17 óra 40 perc körül) elindul ki az épületből. Bár ezzel az ügyész nem értett egyet, külön kérte, hogy a jegyzőkönyvbe kerüljön az, hogy álláspontja szerint belülről már láthatóak voltak az utcán a rendőrök, még ha az épületbe ugyan nem is léptek be a tömeg megindulása előtt.

Nagy a tét

Bár az ügy jelenlegi állása szerint szinte borítékolható, hogy Ásotthalom polgármesterét nem fogják elmarasztalni ebben az ügyben, ugyanakkor azt is érdemes halkan hozzátenni, hogy amennyiben igen, úgy Toroczkai László helyzetét nehezíti, hogy 2011 októberében a Fővárosi Bíróság jogerősen két évre próbára bocsátotta, miután a gyülekezési szabadság megsértésének vétségében találta bűnösnek. A bűne akkor annyi volt, hogy még 2009-ben írt egy felhívást az interneten, amelyben a budapesti PRIDE megakadályozására szólított fel. Mivel a petíció átadása a próbaidő alatt történt, így amennyiben ebben az ügyben elítélik, akkor a korábbiban is büntetést szabnak ki.
 
Ha Toroczkait szabadságvesztésre ítélik, és nem mentesítik az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, akkor megszűnik a polgármesteri tisztsége, amelyet először 2013-ban szerzett meg 71,5%-os támogatottsággal, majd 2014-ben újra elnyert, ekkor már kihívó nélkül. Ásotthalmon azóta számtalan fejlesztést vitt véghez, de a legfontosabb az, hogy a Csongrád megyei település a déli határvédelem szimbolikus helyszínévé vált, ahol azonban nem csak szimbolikusan kellett Toroczkainak és a mezőőreinek napi több ezer illegális határsértőtől megvédenie az országot.

Nem tesz jót a családnak

Toroczkait 2012-ben nagy médiafelhajtás közepette bilincsben vitték el az akkori szegedi lakásából, az állapotos felesége mellől. Négy évvel később, a mai napon pedig közvetlenül azután kellett több órát a bírósági tárgyaláson töltenie, hogy a napokban megszületett harmadik gyermekét először hazavihette a boldog és egészséges édesanyával együtt. Történjen bármi is májusban, amikor várhatóan ítéletet is hirdetnek az ügyben, az már biztos, hogy ezeket a megpróbáltatásokat nem kívánhatjuk senkinek. Az idegeskedéssel töltött órákért pedig gyanítjuk, hogy nem is a déli határ "végvári vitéze", de a felesége, Mihaela állna a legszívesebben bosszút. Meg is értjük.