Nyomozás indult az erzsébetvárosi ingatlanmutyi miatt

Nyomozás indult az erzsébetvárosi ingatlanmutyi miatt

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) erzsébetvárosi ingatlanok ügyében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Gál Kristóf azt mondta: jelenleg a tényállás tisztázása zajlik, aminek feladata egyebek között azt feltárni, megvalósult-e bűncselekmény. Ennek teljes körű tisztázására nyomozás keretében van lehetősége az eljáró hatóságnak - tette hozzá.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a jelenleg a DK-s Niedermüller Péter vezette kerület a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségek miatt tett feljelentést. A polgármesteri hivatal azt közölte: nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást az NNI Erzsébetváros előző vezetése ellen.

"A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel"

- tudatták.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal november 5-én közölte, hogy a bíróság előtt támadja meg az erzsébetvárosi önkormányzat egy szerződését, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután néhány napja vették észre, hogy annak alapján az önkormányzat számlájáról "leemeltek" 417 millió forintot.

Akkori közleményük szerint a "leemelt" sok száz millió forint az előző polgármester, Vattamány Zsolt által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba, az így kiürített házakat pedig eladják.

Másnap Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő azt közölte: hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester ellen, és egyben lemondásra szólítja fel, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás alapján 417 millió forintot emeltek le az önkormányzat számlájáról.

Bajkai István akkori sajtótájékoztatóján elmondta: négy nappal azelőtt "az önkormányzatok történetében páratlan nagyságú", 417 millió forintnyi összeget emelt le a bírósági végrehajtó egy vállalkozás javára a Király utca 23-25-27-29. alatti ingatlantömb fejlesztésével kapcsolatos ügyben.

A politikus közlése szerint az önkormányzattól követelt kötbér leemelése olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, a "Hunvald-korszakban" kötöttek meg az önkormányzat vagyoni érdekeit súlyosan sértően, majd 2019-ben, az akkori fideszes vezetés módosított a kerület érdekeinek megfelelően.

Hangsúlyozta: a 2019-ben módosított szerződés több mint 10 éves pereskedés végére tett pontot, így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével több milliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az önkormányzat, a kerületnek ez a része pedig tovább szépült volna.