Viktor még nem engedi - nincs napirenden az alaptörvény-módosítás

Megint nem lett sürgős Magyarország biztonsága a kormánypártoknak.

A napirendre vételről – a házszabálynak megfelelően - Rubovszky György, a bizottság elnöke dönt, így egyáltalán nem biztos, hogy a brüsszeli betelepítést, illetve a letelepedésikötvény-programot egyszerre kizáró jobbikos javaslat egyhamar a képviselők elé kerülhet.

 

Kisokos

Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat rendelkezik a parlamenti bizottságok működéséről. Az 58. paragrafus 1. és 2. bekezdése szerint a benyújtott törvényjavaslat abban az esetben kerül az Országgyűlés tárgysorozatára, ha azt a házelnök által kijelölt állandó bizottság támogatja.

A tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság a kijelölést követő harminc napon belül határoz az indítvány tárgysorozatba vételéről. A harmincnapos határidő számításánál a rendes ülésszakok közé eső szünet időtartamát figyelmen kívül kell hagyni.

Pártérdek

Mint ismert, idén áprilisban a kormánypárti politikus a kamerák előtt szólta el magát, hogy akár házszabálysértő módon, de meggátolja, hogy a jobboldali ellenzéki párt akkori alaptörvény-módosításáról tárgyaljon az Országgyűlés. A fideszes pártérdek nemcsak az időhúzásban mutatkozott meg, hanem abban is, hogy májusban Gyurcsány Ferenccel és Fodor Gáborral egy platformon, 125 kormánypárti politikus mondott nemet a kötelező betelepítéssel szembeni alaptörvényi védelemre.

Volner János, a Jobbik alelnöke vasárnap jelentette be, hogy pártja benyújtja alaptörvény-módosítását, amely egy mondat különbséggel szóról szóra megegyezik Orbán Viktor előterjesztésével. A politikus akkor kifejezte abbéli reményét is, hogy a tervezet mihamarabb a plenáris ülés elé kerülhet.

Hétfőn ugyanakkor a parlamentben több kormánypárti politikus is élesen kritizálta a jobbikos elképzelést, igaz konkrétumokkal nem támasztották alá azt, hogy miért nem támogathatja a Fidesz-KDNP a betelepítés elleni teljes védelmet.