Villanypásztort vásárolna? Ezekről érdemes tudnia! (x)

Villanypásztort vásárolna? Ezekről érdemes tudnia! (x)

Modern korunk egyik nagyszerű vívmánya a villanypásztor. Egyaránt alkalmas haszonállatok és hobbiállatok őrzésére, de a legeltetésük alkalmával is hasznát lehet venni. A villanypásztor segítségével megakadályozható, hogy az állatok elkószáljanak, és olyan területre tévedjenek, ahol baj érheti őket.

Az AnivetDirect webshopjából megrendelhető villanypásztor-vezetékek nem csak arra jók, hogy egy adott területen belül lehessen tartani velük különféle állatokat: egy ilyen eszközzel a vadakat is kizárhatjuk.

Mivel számos eltérő paraméterrel rendelkező villanypásztort lehet rendelni, így joggal vetődik fel a kérdés: miket kell átgondolni egy ilyen eszköz vásárlását megelőzően? Cikkünkben ennek a kérdésnek járunk utána!

Igények és feltételek

Legelőször azt kell átgondolni, hogy egyáltalán bekeríteni vagy távol tartani szeretnénk bizonyos állatokat. Fontos tisztázni azt is, hogy melyek ezek a bizonyos állatok? Érdemes tudni, hogy a különböző állatfajokhoz különböző villanypásztorokra van szükség.

Az ilyen eszközök működtetéséhez elektromos áram kell. A villanypásztort lehet hálózatra kapcsolva is üzemeltetni, ám erre nem mindig van lehetőség. Ha egy olyan tanyáról van szó, ahová nincs bevezetve az elektromos áram, akkor megoldást jelenthet a szárazelemről, akkumulátorról vagy napelemes rendszerről történő használat.

Az elkeríteni szándékozott terület nagysága ugyancsak meghatározó a vásárlás szempontjából. Ennek függvénye, hogy milyen hosszú vezetékre és milyen teljesítményű villanypásztorra van szükség. Azt, hogy a jövőben esetlegesen bővítésre kerül-e a rendszer, szintén figyelembe kell venni.

Eszközök, amikre szükség van egy villanypásztor esetében

Amennyiben a készülék nem hálózatról fog üzemelni, akkor szárazelemet, akkumulátort, napelem töltésvezérlőt és csatlakozót vagy éppen tartót is be kell szerezni. A GSM adapter megléte azért fontos feltétel, mert enélkül nem lehet jelezni mobilkészülékre azt, ha meghibásodik, vagy valahol elszakad a szál.

A villanypásztor beüzemeléséhez kell még földkábel is, csakúgy, mint összekötő idomok. Ez utóbbiakat a vezeték végéhez és a vezetékek összekötéséhez használatosak. Mindenképpen szükséges még a földelőszonda megléte is.

Az, hogy milyen állatokhoz kell a villanypásztor, már csak azért is hangsúlyos kérdés, mert a vezetéknek az állatok fajtájához, testalkatához megfelelő szakítószilárdságúnak kell lennie.

A rendszer további fontos alkotóelemei

Villanypásztort lehet fix, például fából készült tartóoszlopokkal működtetni, de legeltetés során az áthelyezhető műanyag oszlopok praktikusabbak. Lényeges, hogy ezek ugyanúgy legyenek UV-állóak, mint a szalag vagy vezeték.

Fém- vagy vasoszlop esetén használni kell szigetelőket is. Ne feledkezzünk meg a kapuelemekről, huzalfeszítőről, szakaszkapcsolóról és villámhárítóról sem!