Milliárdokkal támogatjuk Líbiát

Milliárdokkal támogatjuk Líbiát

A visegrádi országok (V4) 35 millió eurós (kb. 12,5 milliárd forintos) támogatást adnak Líbiának, és ezzel nemcsak a határvédelemhez, hanem a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez is hozzájárulnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető a Külügyek Tanácsának ülését követően nyilatkozott, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg. Közölte: konszenzus van abban, hogy Európa mindaddig nem lehet biztonságban, amíg a szomszédos térségekben továbbra is súlyos a járványhelyzet - magyarázta. Ezért tárgyaltak az Afrikában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzetről.

Kiemelte: a visegrádi csoport korábban egy 35 millió eurós támogatásról állapodott meg Líbia számára, alapvetően a határvédelem segítésére.

Most azonban megegyeztek, hogy ennek az összegnek egy részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemre használják fel Líbiában, aminek az az oka, hogy a járvány újabb lendületet adhat az illegális migrációs hullámoknak - mondta.