Visszaélések a Budapest Szíve projektben?

Az EU által adott pénzt vagy annak egy részét visszakövetelhetik a szabálytalanágok miatt.

A vs.hu birtokába került dokumentumok szerint a részben uniós forrásokból megvalósult Budapest Szíve nevű sokmilliárdos programmal sok a probléma, ezért már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik.

Az OLAF-hoz korábban olyan panaszok érkeztek, hogy szabálytalanság és csalás lehetett a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél. Egyelőre részleteket még nem árultak el, de a nyomozás lezárult és most már a magyar ügyészségnek kell lépnie az ügyben.

 Ezzel párhuzamosan úgynevezett pénzügyi javaslatot tettek az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is. A vs.hu-nak küldött levél arra nem tért ki, hogy az Európai Bizottságtól pontosan mit kértek, de vélhetően azt, hogy az EU által adott pénzt vagy annak egy részét követelje vissza az Unió.

Egy biztos, a korábbi polgármesternek Rogán Antalnak még lehetnek kellemetlen percei a vizsgálat miatt. Ráadásul ezzel párhuzamosan a korábbi Belvárosi ingatlaneladásokkal is problémák adódtak.

Az OLAF feladata, hogy kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót és súlyos kötelezettségszegéseket. 2013-ban 253 vizsgálatot indított, 293 vizsgálatot zárt le, 353 ajánlást adott ki, 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta és 117 millió euró EU-s pénz visszaszerzésében működött közre.

Rogánnak a nyáron jutott eszébe, hogy van egy háza

Rogánnak 2014 nyarán számos alkalommal kellett módosítania a vagyonnyilatkozatát. Először a II. kerületben található társasházi lakása nőtt közel 40 négyzetméterrel, majd rájött arra, hogy van még egy háza és egy 1133 négyzetméteres udvara is. Ebben az időben az alfahir.hu szerkesztőségének több tagja szétnézett otthon, abban bíztak, hogy hátha olyan szerencsések lesznek, mint Rogán, és hazatérve találnak még a lakásukban egy-két további szobát. De sajnos mi nem vagyunk ilyen szerencsések.