Visszavág a kormány szócsöve: a szocialisták is szórták a pénzt

Miután egyre több információ lát napvilágot arról, hogy tömi a Századvéget a kormány, elmúltnyolcévezéssel vágott vissza a fideszes propagandaújság.

A Gyurcsány-Bajnai-kormányok összesen közel 17 milliárd forint értékben adtak közvélemény-kutatási, kommunikációs és tanulmánykészítési megbízásokat 2006 és 2010 között, ebből hat kiemelt magyar cégre több mint 3,5 milliárd forintnyi szerződés jutott

- írta a Magyar Idők minisztériumi szerződésekre hivatkozva szombaton.

A lap szerint volt olyan tanulmány, amelyért kétszer is fizettek.

Mint írták, a Lengyel László politológus nevével fémjelzett Pénzügykutató Zrt.-vel 2006 és 2010 között a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett kormányok összesen 316 millió forint értékben szerződtek. Az összeg majdnem háromnegyede, 232 millió forint egy kormányzati háttérintézményhez, az Ecostathoz köthető.

A Szonda Ipsos 2006 és 2010 között 1,296 milliárd forint értékben kapott közvélemény-kutatási és tanulmánykészítési megbízásokat. A Tárki-csoportot 381,2 millió forint értékben bízták meg különböző közvélemény-kutatási, tanulmánykészítési és tanácsadási feladatokkal.

A Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány 2006 után 716,5 millió forint értékben szerződött a Mediánnal, a Vértes András által vezetett Gazdaságkutató Intézet 2006 és 2010 között 393,7 millió forint kormányzati megbízást kapott.

A lap emlékeztetett: korábban beszámolt arról is, hogy a Somogyi Zoltánhoz és Szabados Krisztiánhoz köthető, az ellenzéki MDF-fel is együttműködő Political Capital 2006 és 2010 között 432,2 millió forint kormányzati megbízást kapott.

A Magyar Idők cikke válaszlépés lehet a vs.hu hétfői írására. A portál 77 ezer oldalnyi, a kormánytól kiperelt Századvég-iratot dolgozott fel, melyekből kiderült, hogy az annak nagy részét kitevő közvélemény-kutatásokban szakmailag nonszensz, értelmezhetetlen, felesleges, ráadásul számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezrei vannak.