Átverték a kétszeres olimpiai bajnokot, hogy reklámozhassák a 2Rule-t

A sportoló nemet mondott, de megoldották.

Az M4Sport Kisbajnok című műsorában szerepelt kétszeres olimpiai bajnok vívónk, Szilágyi Áron. A műsor szinte összes riportjába sikerült belecsempészni a 2Rule márkát – írja az Index. Szilágyi viszont az Under Armour termékeit viseli, a szövetség támogatója az Adidas, a páston pedig a PBT felszerelését hordja, így fel sem merült a lehetősége annak, hogy a 2Rule-t reklámozza, bármennyire is szerette volna a márka.

Dárdai a reklámarc

A többségében Mészáros Lőrinc tulajdonában álló sportmárka reklámarca Dárdai Pál lett, erről itt írtunk.

„Az adás tökéletes példája a fent említett kötelezettségemnek, hiszen jól láthatóan Under Armour sportruházatban melegítek, a bevágott felvételeken PBT vívó felszerelést viselek, melyen szerepelnek a kötelezően megjelenítendő logók, illetve a válogatott – Adidas márkájú – pólón a szövetség szponzorai is mind szerepelnek”

 - írja Szilágyi a közleményében.

A műsorban viszont van egy olyan szakasz, amikor gyerekek kérdezgetik a vívót, akin 2Rule-os felső van. Azt nem tudjuk, hogy Szilágyi miért húzta fel azt a melegítőt, de a helyzet nem ilyen egyszerű:

„Utólag sajnos azt gondolom, hogy nyilvánvaló szándéka volt a „szervezőknek” egy olyan márka népszerűsítése, melyre nincsen lehetőségem és ennek okán sem mérlegelni, sem hozzájárulni nem tudok a megjelenítéséhez. Így a készülő anyagban akaratom ellenére nevemet és arculatomat használták, amire sem jogi és sem etikai megfontolásból így nem lett volna lehetőségük.”

Szilágyi azt is elmondta, hogy a beszélgetésen eleve a szövetség vezetőinek kifejezett és nyomatékos kérésére vett részt. Ahogy az általában lenni szokott a médiamegjelenéseknél, úgy egyeztek meg, hogy az elkészült anyagokat felhasználás előtt elküldik jóváhagyásra.

Nyomokban magyar

A 2Rule termékeinek mindössze 20-30 százaléka magyar gyártású, de a jövőben szeretnének javítani ezen az arányon. Bővebben itt.

„Ez a felvétel soha nem érkezett meg, így sem engedélyt, sem jóváhagyást nem adhattam rá, akarom ellenére használták fel.”

Szilágyi szomorúnak tartja, hogy eszközként használják, miközben emberként és sportemberként is mindig nyitott a párbeszédre és a konstruktív kommunikációra. A támogatóitól elnézést kért.

A szövetség szerint csak félretájékoztattak

A Magyar Vívó Szövetség szintén közleményben reagált az ügyre.

"A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) sajnálatát fejezi ki, hogy félretájékoztatták Szilágyi Áront, a londoni és riói olimpia kardvívó aranyérmesét. Az M4 sportcsatorna “Kisbajnok” című műsorában az olimpikon a Magyar Vívó Szövetség képviseletében szerepelt.

Mint ahogyan a sportmárka két héttel ezelőtti, bemutatkozó sajtótájékoztatóján ismertette: a 2Rule sportruházatot gyártó Magyar Sportmárka Zrt. és a Magyar Vívó Szövetség között tárgyalások folytak. Ennek eredményeként a felek között olyan megállapodás született, hogy az MVSZ képviseletében a nyilvános médiaszereplések alkalmával a válogatott sportolók, a szövetség munkatársai és tisztségviselői a magyar sportmárka termékeit viselik. Ennek megfelelően Szilágyi Áron a műsorban való szereplésével semmilyen egyéb szponzori jogot nem sértett, hiszen a felvétel alkalmával a szövetséget képviselte, illetve a szerződésben rögzített feltételeket teljesítette. Minderről a Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt, Szilágyi Áron mai közleményét követően mind az válogatott sportolót, mind menedzsmentjét is tájékoztatta."