Vizoviczkinál is keményebb büntetést kaptak a megvesztegetett rendőrfőnökök

Vizoviczkinál is keményebb büntetést kaptak a megvesztegetett rendőrfőnökök

A vádirat szerint Vizoviczki László a Hajógyári-szigeten lévő és belvárosi szórakozóhelyek tulajdonosaként magas beosztású rendőröket vesztegetett meg még 2005-ben. Összesen 22 vádlott ellen indult eljárás bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával, bilincs kattant hét rendőrtiszt – köztük a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője és a BRFK volt felderítő nyomozója – egy tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő csuklóján is. Vizoviczki László több millió forintot fizetett ki nekik azért, hogy nyomozati adatokhoz férjen hozzá, az ő szórakozóhelyei háborítatlanul működhessenek, a konkurenseket viszont razziákkal vegzálják a hatóságok.

A Telex tudósítása alapján a Fővárosi Törvényszék K. Attila korábbi rendőrőrnagyot, a BRFK korábbi felderítő nyomozóját, az ügy másodrendű vádlottját egyebek között vesztegetés, befolyással üzérkedés és személyes adattal való visszaélésben 9 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 110 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság úgy, hogy nem bocsátható szabadlábra, de az előzetesben töltött időt beleszámítják a büntetésbe.

H. Lajos korábbi rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét 11 év fegyház-büntetésre ítélték, szintén 10 évre eltiltották a közügyektől és több mint 63 millió forintos vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben.

G. Imre volt rendőr alezredes, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának egykori vezetője szintén 11 év fegyházat, 10 év eltiltást és 63 milliós vagyonelkobzást kapott, és H. Lajoshoz hasonlóan ő sem szabadulhat előzetesen.

K. Tamás korábbi alezredest, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét 10 év fegyházra, 10 év eltiltásra és több mint 6 milliós vagyonelkobzásra ítélték.

O. Péter ex-főhadnagy, a BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője 6 év fegyházat és 6 év eltiltást kapott.

Vizoviczki Lászlót, a magyar alvilág egykori vezetőjét 2012. május 31-én fogták el az irodájában. Négy évvel később a magyar jog történetének legnagyobb összegű óvadékát, 250 milliót fizetett ki valaki azért, hogy kijöhessen a letartóztatásból, végül pedig 2020. december 21-én ítélték jogerősen hét év fegyházra és hét év közügyektől eltiltásra bűnszervezetben elkövetett több rendbeli hivatali vesztegetés, valamint szigorúan titkos, titkos és bizalmas minősítésű adattal való visszaélés miatt. Feltételesen nem lehet szabadlábra bocsátani, és kapott 108 millió forintos pénzbüntetést is.

Az ülésnek csak az ítéletről rendelkező része volt nyilvános, az indoklást a bíróság zárt ajtók mögött mondta el.