Vlagyimir Putyin elrendelte a tavaszi sorozást

Vlagyimir Putyin elrendelte a tavaszi sorozást

Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálatot indított az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítésének ügyében.

A rendelet értelmében a sorozás 2023. április 1-től július 15-ig tart, és 147 ezer embert érint. A katonai szolgálatra történő behívó a 18 és 27 év közötti orosz állampolgárokra vonatkozik.

A dokumentum rendelkezik azoknak a katonáknak, matrózoknak, altiszteknek a katonai szolgálat alóli felmentéséről is, akiknek letelt a szolgálati ideje. A sorozásért az orosz kormány, a regionális hatóságok és a sorozóbizottságok felelősek.

Jelenleg folyik a vita a dumában a sürgős katonai szolgálat alsó korhatárának 21, a felsőnek pedig 30 évre történő fokozatos felemeléséről szóló törvényjavaslatról. Andrej Kartapolov, a parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke közölte, hogy az idei tavaszi és őszi behívókat még a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően küldik ki.

2022 őszén 120 ezer embert hívtak be katonai szolgálatra, tavaly tavasszal pedig 134 500-at.

Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálatot indított az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítésének ügyében. Az osztrák külügyminisztérium tájékoztatása szerint az EBESZ 45 tagállama aktiválta az úgynevezett moszkvai mechanizmust, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő a jogsértésekkel kapcsolatos értesülések kivizsgálására, illetve az érintett tagállamok támogatására.

Oroszország - úgy tűnik - nem ismer határokat neoimperialista hatalmi törekvéseiben: a bucsai barbár háborús bűncselekményektől az áldatlan nukleáris kardcsörtetésen, az energia és éhezés fegyverként való cinikus alkalmazásán át az ukrán társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak, a gyermekek elhurcolásáig

- írta Twitter-oldalán az osztrák külügyminiszter.

Alexander Schallenberg szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és csatlósai elfogadhatatlan, nemzetközi jogba ütköző agressziós háborút folytatnak és megvetendő bűntetteket követnek el.

(MTI)

Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov