Putyin kész Moszkvában fogadni az ukrán elnököt

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy kész ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt Moszkvában fogadni a kétoldalú viszony megtárgyalására - számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

"Ha helyre akarja állítani a viszonyokat, azt csak üdvözölni fogjuk"

- reagált Putyin Zelenszkij kedden megfogalmazott, találkozót szorgalmazó indítványára.

Közölte, hogy kész bármikor Moszkvában fogadni Zelenszkijt bármilyen megfelelő időpontban, ha meg akarja beszélni a kétoldalú kapcsolatokat. Hozzátette, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután Oroszországéval.

Putyin rendre utasította a nyugati országokat

Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele, egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében.

Ukrajna üdvözli

Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határától, és köszönetet mond a nemzetközi partnereknek a támogatásukért - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren.

"A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért"

- írta az államfő üzenetében.

Zelenszkij arra a hírre reagált, amely szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés pénteki leállítását, és utasította a vezérkart, valamint a katonai körzetek és a légideszant egységek parancsnokait, tervezzék meg és kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre.