Kitérő választ adott a kormány, hogy hány ügyben képviseli az államot az egykori igazságügyi miniszter ügyvédi irodája

Kitérő választ adott a kormány, hogy hány ügyben képviseli az államot az egykori igazságügyi miniszter ügyvédi irodája

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál kitérő választ adott arra az írásbeli kérdésre, amelyet a szocialista politikus, Mesterházy Attila nyújtott be. Az ellenzéki képviselő azt szerette volna megtudni a kormánytól, hogy hány ügyben és mennyiért képviseli a magyar államot hazai és külföldi ügyekben a "Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda". 

Trócsányi László a májusi EP-választásig volt egészen 2014-től a kormány igazságügyi minisztere. Azonban az EP-választás után a Fidesz EP-képviselője lett, ezért a helyére Varga Juditot nevezték ki a tárca élére.

A Trócsányiról elnevezett ügyvédi iroda az elmúlt években több alkalommal is a 2014-ben elfogadott devizahiteles "adósmentő" törvénycsomag előtt, bankok képviseletében lépett fel. De több kártérítési perben is a tárcavezető nevét viselő ügyvédi iroda képviselte a négyes metró alagútépítő kivitelezőjét a fővárosi BKV Zrt.-vel szemben.

2018 szeptemberében pedig azzal váltak híressé, hogy ők képviselték az államot a PAKS II ügyében, bruttó 300 millió forintos (263 millió + ÁFA) keretösszegért a luxemburgi Európai Bíróságon. A keretösszegből 64 millió forintért egy előzetes értékelést is készített az ügyvédi iroda, tehát igazából 364 millió forintos összegért dolgoztak.

Trócsányi László 2014-es igazságügy-miniszter beiktatása után többször is közölte, hogy már nincs köze az ügyvédi irodájához, mert szünetelteti praxisát.  2016 áprilisában az iroda közleményt adott ki, amelyben nehezményezték, hogy rendszeresen Trócsányi László irodájaként emlegetik őket, pedig az igazságügyi miniszter tulajdoni része mindössze 12,6 százalék. 

Most Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt közölte, hogy 

az Igazságügyi Minisztérium nem állt és jelenleg sem áll semmilyen szerződéses jogviszonyban az említett ügyvédi irodával.

Hozzátette, hogy nincs arról elég információja, hogy magyar állam képviseletében eljár-e az ügyvédi iroda, ugyanis állítása szerint a minisztérium csak azokban az esetekben jár el, ha jogszabály értelmében az állam képviseletére az igazságügyért felelős miniszter jogosult, vagy a peres vagy nemperes eljárásban félként az igazságügyért felelős miniszternek kell részt vennie.