Nyomozati iratok: Schadl szerint Völner olcsón megvett, teszetosza figura, aki nem túl hatékonyan hajtja a bizniszt

Nyomozati iratok: Schadl szerint Völner olcsón megvett, teszetosza figura, aki nem túl hatékonyan hajtja a bizniszt

Tavaly december 7-én robbant ki a Völner–Schadl-ügy, most egy újabb hosszú cikkel jelentkezett a 444.hu, amiből két érdekesség derült ki. Noha az 1734 oldalas nyomozati iratanyaga tanulmányozásából egyelőre továbbra sem világos, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kit tartott a "gazdájának", az azonban biztosnak tűnik, hogy nem a bukott Völner Pálról van szó.

Schadl és Völner ötvenezer forintért szerezte be a nyolcezer forintos gyorsteszteket

Az RTL Klub a Schadl-Völner-ügy nyomozati irataira hivatkozva közölte, hogy a kar 49 500 forintos darabáron 2500 teszt beszerzésére kötött szerződést azzal a magánszolgáltatóval, amelynek segítségével kék villogó kerülhetett a végrehajtók vezetőjének autójára. Az MBVK-nál akkor 70 fő dolgozott és 180 önálló bírósági végrehajtó működött.

Mint a lap írja, Schadl rengeteget beszélt a hozzá legközelebb álló emberekkel, a feleségével és a titokzatos R.-rel az államtitkárról, ugyanakkor a gazda szó vele kapcsolatban sosem hangzik el.

Schadl lenézte Völnert, akit "túl olcsón vett meg"

Sőt, az iratokból éppen az derült ki, hogy Schadl nem tartotta túl sokra Völnert: úgy vélte, a végrehajtói terület miatt szüksége van rá, viszont egy

teszetosza figurának tartotta, akit olcsón vett meg, és aki nem túl hatékonyan hajtja a bizniszt.

A 444 írásában egy másik érdekes esetre hívta fel a figyelmet, amikor is az iratcsomag összeállítói érthetetlen szempontok szerint jártak el. Az egyik gyanúsított olyan A/4-es lapokat adott a rendőröknek, amelyekre kormánytagok neveit fénymásolta ki a kormány oldaláról. Schadl előzetesben lévő barátja, R. erre a papírra kézzel dehonesztáló megjegyzéseket írt neki, hogy a kapcsolataival és a jólértesültségével kérkedjen.

Az egyik kormánytag fotója mellé azt írta, hogy több olyan videofelvétel is, amelyek azt bizonyítják, hogy szexuális bűncselekményeket követ el.

Az ilyen és a többi, kisebb súlyú megjegyzést semmi nem támasztja alá, és azok a büntetőeljárások terheltjeivel közölt gyanút sem alapozzák meg jobban. Ezen lapok másolata ugyanakkor valamiért bent maradt a dossziéban.

Kísérti a NER-t a kamerák előtti szexelés, pedig ezzel csak zsarolhatóvá válnak

Legkésőbb Borkai Zsolt szexbotránya óta (elvégre a Fidesznek ráment erre a 2019-es önkormányzati választása) megtanulhatta volna a Nemzeti Együttműködés Rendszerének minden építője, működtetője, hogy nem túl hatékony kamerák előtt szexelni - főleg akkor nem, ha pirosban járunk. S most nem is a keresztény erkölcsökről van szó, pusztán gyakorlatias szempontból sem megengedhető, hiszen így zsarolhatóvá válhat a felvételen kamatyoló közszereplő.

Szintén R. mesélte egy gyanúsítottnak arról, hogy

lecsúszott újságírók segítségével szokott pénzért adatokat gyűjteni, és hogy egy másik kormánytag „kompromittáló dolgokat” szerzett be egy harmadikról.

Valaki utólag belenyúlt az iratokba?

A nyomozati irat további érdekessége továbbá, hogy

az egyik gyanúsítottá vált végrehajtó vallomásából egy helyen kihagytak vagy töröltek egy vezetéknevet, minden bizonnyal Völner Pálét, noha az iratokban sok százszor nevezik meg Völnert.

Mindez azt jelentheti, hogy az 1734 oldalas dokumentumban konkrét jel utalhat arra, hogy az iratokba valahol valaki belepiszkált.

Szegeden és a Pázmányon gyorsan lezárták az ügyet, de Pécsen külön bizottság foglalkozik Schadl vizsgabotrányával

A rektori konferencia bagatellizál, a szaktárca hallgat, két egyetem szabadulna a gyanútól, a HÖOK óvatos. Pécsen viszont ad hoc bizottság jár utána a történteknek. Így foglalta össze a Népszava a Schadl-ügy mellékszálaként nyilvánosságra került vizsgabotrányt. Ugyanis a Szegedi Tudományegyetem után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is gyorsan lezárta a vizsgálatot, és szintén mindent rendben talált.