Vona Gábor zázriveczes múltja

Előkerült egy 2003-as interjú Vona Gáborral.

Ami Vona Gábort illeti, hát ő most kap hideget-meleget a kormányzati bulvártól. Szó szerint, mert hetekkel ezelőtt még az volt a sláger, hogy meleg, vagyis homoszexuális, vagyis buzi. Ezt a rendkívül hiteles, fideszes előadóművésszé avanzsált Terry Black állításaival próbálták alátámasztani. De aztán ez érezhetően nagyon visszafele sült el, ezért az előadóművészt mostanra lecserélték egy bohóc elemzőre (talán pont ő állt modellt a kormányzati seggnyalásból élő Civil Összefogás Fórum új plakátján, amelyen Vonát és Gyurcsányt tették egymás mellé), Lánczi Tamásra.

„Vona Gábor múltja” címmel a TV2 kedd esti hírműsorában mutattak be egy riportot, amelyben a Jobbik elnökének névváltoztatási „rejtélyét” próbálták körbejárni. És itt jön a képbe Lánczi, aki megelemezve az ügyet, a következőket mondta szemrebbenés nélkül:

„Pontosan mi volt Vona Gábornak a motivációja, ezt nem tudjuk. Találgatni lehet, végső soron tőle is hallottunk egy magyarázatot. Igazából kétfélét is, ugye, hogyha jobban meggondoljuk. Ugye egyszer azzal érvelt, hogy az ő neve nem hangzik elég jól, a politikában nehéz egy ilyen névvel befutni. De adott egy olyan magyarázatot is, amivel igazából mintha családi okokra utalt volna.”

Ha most Bayer Zsolt lennék, akkor néhány feles után elintézhetném ezt azzal, hogy „neked meg a kurva anyád…”, esetleg „ehhez neked mi a kurva anyád közöd van, te geci fluffer?” Én azonban nem vagyok Bayer Zsolt, sőt, miután megkapta jól megérdemelt lovagkeresztjét, nagy, szent fogadalmat tett a kitüntetések és egyebek hatására, hogy megpróbál felnőni a feladathoz, és befejezi a trágár tartalmú publicisztikák írását. Ennek a fogadalomnak persze van egy szépséghibája, hogy az állítólag ő általa vezetett személyes blogján egy december 6-i bejegyzésében a Jobbik elnökéről azt írta: „csak egy geci”, meg azt, hogy „Vona egy rakás szar”. Persze lehet, hogy ez már nála nem is számít káromkodásnak, esetleg a Mikulás lepte meg egy üveg töménnyel és már nem volt szenteskedő hangulatában, mikor megérkezett a napi megrendelés.

De hagyjuk is most el a sarki presszó pultját, és térjünk vissza Vona nevéhez, ami hirtelen olyan nagy „talány” lett. November 25-én, a Jobbik elnöke a XVII. kerületben járt Szilágyi György országgyűlési képviselő irodaavatóján, ahol kötetlenül beszélgettek egymással. Mintha csak megérezte volna a Jobbik elnöke, hogy több mint egy héttel később mivel fogják támadni, vagy esetleg pont innen vette az ötletet egy habonyista médiapribék, rögtön az első öt percben, sokadjára rántotta le a leplet névváltozásának legendájáról. Nem először beszélt arról, hogy hogyan és miért lett a vezetékneve Zázriveczből Vona.

A Jobbik 2003. október 24-i zászlóbontásának alkalmából jelent meg (Szabad Tér Kft., 2003) az „Adjatok egy jobbik világot” című interjúkötet, amelyben Koltay Gábor magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész beszélgetett a mozgalom akkori vezetőivel, formálóival, így az akkor 25 éves Vona Gáborral is (Lánczi Tamásnak különösen ajánlom figyelmébe). Íme, egy részlet a kötetből, mit mondott 2003-ban (2003 őszén még csak a Jobbik alelnöke volt) Vona Gábor a névváltoztatásról:

"(…) Fontos része a családi indíttatásnak, hogy apai nagyapám, Vona Gábor a második világháborúban, Erdélyben hősi halált halt. Édesapám csupán egyéves volt, amikor elesett, így nem ismerhette őt. Személye családi legendává vált, mint a mi hősi halottunk, akinek emléke nagyon fontos volt mindannyiunk számára. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy Zázrivecz Gábor néven születtem, mert amikor Vona nagyapám meghalt, a nagymamám néhány éven belül hozzáment Zázrivecz Józsefhez, és édesapámat átkeresztelték Zázrivecz Lászlóra. Így születtem tehát Zázrivecz Gábor néven. A diplomaszerzés előtt vettem fel a Vona nevet.

- Ez a te szuverén döntésed volt, tisztelegve a nagyapa emléke előtt?

- Igen, már korábban is foglalkoztatott a dolog. Mindenképpen szerettem volna vér szerinti nevemet visszakapni. A családi történetek megismerésével ez a vágyam csak fokozódott. Az érettségit még Zázrivecz néven tettem le, de ragaszkodtam hozzá, hogy a diplomámon már a Vona név szerepeljen. Szükségét éreztem, hogy ezzel a hősi halált halt nagyapám emléke előtt tisztelegjek."

Aki 2003-tól veszi a fáradtságot, és megnézi, hogy Vona miket nyilatkozott ebben a témában, egészen a 2016. november 25-i XVII. kerületi jobbikos beszélgetéssel bezárólag, az pontosan láthatja, hogy semmi olyat, amely a Lánczi Tamás által mondott kétféle verzióra utalhatna, vagy arra, hogy találgatni kéne Vona motivációit. De persze ezt pontosan tudja Lánczi Tamás is, csak hát azért fizetik, hogy össze-vissza hazudozzon és faarccal megszakértse a kormányzati manipuláció ordító hülyeségeit.

Kíváncsi vagyok, mit találnak ki legközelebb. Erős a gyanúm, hogy elérkezünk addig a pillanatig, amikor majd Vona szemét fogják vizsgálni, Lánczi pedig kielemzi majd, hogy a Jobbik elnöke valójában egy reptilián alakváltó.